Stand up comedian Jade Mintjens is begonnen aan haar tournee doorheen Vlaanderen met haar eindejaarsconference. De vuurdoop was donderdagavond in Pelt waar ze een volle zaal trok. Vrijdagavond was het de beurt aan Sint-Truiden waar ze het publiek helemaal meekreeg. “Dit is nog maar het begin van een groot en mooi avontuur. Zij gaat groeien; het kan alleen maar nóg beter worden”, waren veelgehoorde reacties achteraf. In CC De Bogaard is een ster geboren.

Met een combinatie van grappige beschouwingen over de feiten van 2022 en fragmenten van liedjes, mee gebracht door 2 topmuzikanten, werd het een speelse en vrolijke avond vol wendingen en met een leuke vaart vooruit. Het was er niet aan te zien dat Mintjens aan haar eerste tournee is begonnen. Ze spreekt ook het publiek direct aan en blijft eigenlijk haar gewone zelve. Moeder Veronique en grootmoeder Magda zijn vanuit Westmalle ook afgezakt naar CC De Bogaard. “We zijn zo trots op haar. Jade is een heel lief iemand die veel liefde geeft. Ze heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel.” Dat laatste is ook voelbaar in haar show, waarbij ze op een grappige manier de draak steekt met de onrechtvaardige gebeurtenissen van 2022.

(Lees verder onder de foto)

In beeld: Jade Mintjens brengt een uur en een kwartier het jaar 2022 op haar heel eigen manier. Het publiek smult ervan.

Sihame El Kaouakibi, K 3, Stan Van Samang, Wouter Beke, zijn maar enkele uit een reeks van namen van 2022 die voorbij komen. Ook de buitenlandse wereldleiders passeren de revue, soms heel kort en puntig met één rake pointe. Jade overstijgt het concept eindejaarsconference door ook gewoon grappige zaken te vertellen, los van het voorbije jaar, met een oude mop die we allemaal vergeten waren. Ook het publiek – ondergetekende incluis- werd een paar keer op het verkeerde been gezet, maar op een ontwapendende, fijne manier. Ze doet alles met veel liefde, passie en spontaniteit. Op twee avonden tijd weet ze Limburg in te palmen; donderdag was dat in Pelt en vrijdagavond in Sint-Truiden. “Er zit veel potentieel in”, vertelt een trouwe vrijwilliger van CC De Bogaard. “Ze gaat nog groeien. Hier is een ster geboren!”

Samen zingen

Het vertrekpunt van de show was voor Jade het meer opnieuw samen-gevoel te hebben, te beginnen in de zaal met haar publiek. En wat kan daar beter toe bijdragen dan samen zingen? Op kruissnelheid midden in de show weet ze het voltallige publiek tweestemmig te laten zingen. Dat ze daarvoor de zaal in moet gaan om iedereen mee te krijgen stoort haar niet. Integendeel, ze geniet ervan, en vooral het Truiens publiek, dat haar op een uur tijd in haar armen sluit, en andersom. “Wat een mooie zaal maar vooral wat een fantastisch publiek”, reageert Jade Mintjens achteraf. Ze blijft na afloop met veel graagte nog hangen, met de mama en de bomma in de bar. Antwerpen en de Arendbergschouwburg staan in december mooie avonden te wachten.

In beeld: Jade met haar grootmoeder Magda en mama Veronique, die vanuit Westmalle mee kwamen kijken naar het debuut van hun (klein)dochter. Foto’s © Rudi De Cock

“Zeer gewoon, soms even bijna kwetsbaar zelfs, maar zó grappig en leuk”, reageren Truienaren achteraf.

Tekst en foto’s © Rudi De Cock