De eerste Belgische kersen uit Hoepertingen (Haspengouw) zijn na dit Pinksterweekend geveild in de Belgische Fruitveiling in Sint-Truiden en geschonken aan de verpleging in de Covid-19-afdeling van het Sint-Trudo ziekenhuis door hobby-fruitteler Theo Jammaers.

Het betreft een vervroegde tunnelteelt van Bellise en Samba, de nieuwe vroegrijpende soorten in de kersenteelt. Deze rassen hebben stevig vruchtvlees en zijn zoet van smaak.

Omwille van gezondheidsredenen moest Theo enkele jaren geleden stoppen met het fruit(verwerkings)bedrijfje Fancy Fruit, dat hij samen met zijn vrouw Marleen runde. In die periode dat hij in het ziekenhuis Sint-Trudo lag, werd hij zeer goed verzorgd en nu krijgt hij de kans om iets terug te doen voor het verplegend personeel. Kersen zijn altijd zijn lievelingsfruit geweest en hij laat geen gelegenheid voorbijgaan om anderen te laten kennis maken met zijn passie.

De tunnelteelt bij Theo werd een tiental jaren geleden opgezet om kersen als primeur te kunnen aanbieden op de Plantendagen van Kasteel Hex in Heers tijdens het tweede weekend van juni. “Dit jaar is alles anders, maar samen met het goede weer en de prachtige streek, Haspengouw, is het goed om van sappige Belgische kersen te genieten”, besluit de Belgische Fruitveiling.