2-2 na een schitterende partij voetbal tegen Anderlecht, je zou als Kanarie tevreden moeten zijn, maar niet als je tweemaal zelfs driemaal bestolen wordt voor de refs op het veld en ergens op een appartement in het Brusselse. STVV maakte twee goals, Anderlecht kreeg er twee cadeau. Ben je dan verwonderd dat de Belgische arbitrage erg diep in de onderste lade ligt en dat supporters na een match roepen “Boucaut! Dief”? Wij niet, want ze hebben verdomd nog gelijk ook!

Als je zou voorspeld hebben dat STVV de eerste 20 minuten 70 procent balbezit zou hebben en Anderlecht van het kastje naar de muur speelde, dan zou je stante pede richting Ziekeren gestuurd worden. Nochtans was dat de naakte waarheid: STVV baas het eerste halfuur en Anderlecht vond zijn draai niet.

De match was nog maar 2 minuten oud of Brüls denkt niet na en vlamt vanop dertig meter richting de kooi van Van Crombrugge. Goed schot dat maar net naast gaat. Een schot dat meer verdiende. Vier minuten later, de Kanaries blijven RSCA achteruitdrukken. Cacace zoekt de verste hoek. Van Crombrugge zweeft de bal eruit. De Brusselaars krijgen voorlopig niets klaar op Stayen. Het spel speelt zich grotendeels op de helft van Anderlecht af, tot grote ergernis van Sonck en Raes die verder blijven “raeskallen” omdat “hun ploeg” er niks van bakt. Het is wachten tot na het kwartier alvorens Anderlecht een eerste kans creëert doch Refaelov trapt recht op Schmidt.

Wij blijven eerlijk in onze commentaar: in de 20ste minuut laat Kouamé de 0-1 liggen! Amuzu kijkt wie er mee is en levert het leer goed af in de loop van Kouamé. De spits wil met de rechtervoet besluiten, maar dat is de verkeerde keuze. Hij mist z’n inzet volledig. Een minuut later weer STVV.  Hara krijgt een geniale ingeving en hakt de bal tot bij Brüls. Die brengt snelheid in de actie en pikt er Hayashi uit. De krul is ok, maar draait nipt naast. Kortom, een degelijke eerste helft, kansen voor beide ploegen, meer voor STVV dan voor Anderlecht. Jammer voor de brilscore na 45 minuten

De tweede helft is nog maar net bezig of Kouamé krijgt plots enorm veel ruimte en stormt op Schmidt af. Hij gaat ook tegen de grond en Boucaut ziet er een strafschop in. Maar is Kouamé wel geraakt? Nergens is dat te zien, tenzij blijkbaar bij de VAR. Die grijpt niet in dus zo mag Refaelov zich opmaken voor een elfmeter is cadeauverpakking. Hij trapt het leer snoeihard in doel.

Tien minuten later wil ook STVV wil een strafschop. Hayashi gaat neer in de 16 van Anderlecht, maar een strafschop is het niet volgens de crème de la crème van onze nationale arbiters. Konaté gaat meteen daarna zijn kans en kan zijn schot niet kadreren.

Maar in de 56ste minuut krijgt STVV  wat het verdient: een doelpunt. Konaté neemt een afvallende bal vol op de slof en het leer vliegt overhoeks binnen. Prima trap van wat voor ons de man van de match is.  In minuut 72 kopt Teixeira na hoekschop op de lat. En dan het tweede bedrijf van de scheidsrechters.We spelen 78 minuten en plots gaat Raman kermend voor dood neer in de kleine carré. De commentatoren zien Durkin als schuldige, maar ook op de beelden is hoegenaamd niks te zien. Boucaut fluit niet maar gaat een kijkje nemen na een ingreep van de VAR en laat Gomez de 1-2 tegen de netten shotten.

Heeft STVV nog een beetje veerkracht na zoveel onrechtvaardigheid? Ja! De laatste minuut van de extra tijd, de 95ste, Brüls dropt het leer bij Leistner die veel tijd krijgt en via Harwood Bellis binnentrapt. Zuur voor Anderlecht maar meer dan verdiend voor de Kanaries en meteen een dikke middelvinger richting Boucault en kornuiten.

Wij zijn echt nieuwsgierig naar de commentaren in de kranten van maandag, vooral naar die van Serge Gummeney, die normaal ook geen blad voor de mond neemt als het over de arbiterij gaat. Of kennen wij vanaf heden niks meer van voetbal?

STVV haalt een punt tegen 13 paarswitten, die eigenlijk met het schaamrood op de wangen richting Brussel zouden moeten vertrekken, zonder koffie of sandwiches. Onze Kanaries verdienen bij deze dan weer alle lof voor inzet, tactiek, balbeheersing. Maar zelfs daarmee smaakt dit oververdiende punt zuur. En daar zijn alleen Boucaut, de Waalse bankier uit Ath, en de VAR ondeer leiding van ene Lambrechts verantwoordelijk!