Het is geen bowling, het is geen petanque en toch heeft het iets gemeen met beide sporten. We hebben het over Curve Bowls, dat krankzinnige en flegmatieke Engelse spelletje waar met rare bollen naar een balletje gerold wordt.  

Curve Bowls heeft dit gemeen met bowling dat er met dikke ballen gerold-gesmeten-gegooid wordt en met petanque dat het doel is dicht bij een balletje te landen zonder onderweg kegels tegen te komen. 

Curve Bowls is, in tegenstelling tot bowling en petanque een rustige sport voor jong en oud, voor man en vrouw. De ballen zou je kunnen vergelijken met een Gouda kaas, in tegenstelling tot bowlingballen die het model van Edammer kaas moeten hebben. De curvebollen zijn afgevlakt en bij vermindering van snelheid gaan ze een boog maken. Men speelt in ploegen van 1, 2, 3 of 4 spelers, de singles, de pairs, de triples en de fours om zijn bowl zo dicht mogelijk tegen het doel, de “jack”, te leggen. Er wordt gespeeld op een mat van 1,95 m op 14 m op een vlakke vloer binnen. Britten zijn er verzot op, en, waarom zou, net als darts, de veredelde vorm van vogelpik die de wereld veroverde de voorbije jaren, ook Curve Bowls Vlaanderen niet veroveren? 

Geboren in Diepenbeek
Curve Bowls komt uit Groot-Brittannië. De Britse kampioene Jane Morgan trouwde in 1986 met Jerzy Iwanicki en kam in Diepenbeek terecht. Hier hadden ze van het “spelletje” nog maar weinig gehoord want wie kon er toen BBC zien thuis? Een jaar later, in 1987 werd Curve Bowls De Gems Diepenbeek boven de doopvont gehouden 

Wat opzoekwerk leverde ons de informatie op dat de tweede Belgische curvebowlclub het levenslicht in Sint-Lambrechts-Herk moet gezien hebben. Maria(ke) Gaens begon op 26 februari 1988 in ‘Moosherk’ met de eerste initiatieles. Al in 1989 staken de eerste 10 spelers van Sint-Lambrechts-Herk (5) en Diepenbeek (5) het Kanaal over om in Engeland de Belgische kleuren te verdedigen in een kompetitie. Hetzelfde jaar was er ook een Belgisch kampioenschap met welgeteld 5 clubs op de afspraak. En meteen was deze oer-Britse sport ook in ons land beoefend, weliswaar vooral in Limburg. 

Kompetitie of gewoon voor het plezier
Ondertussen zijn er al talloze Curve Bowls Clubs geboren. Mar daarvan zijn er velen niet aangesloten bij een of andere bond omdat ze niet aan clubcompetitie doen, maar louter voor de fun in eigen kring. Wij vonden Blijf Jong Kortessem, De Alk Alken, De Gems Diepenbeek, De Meander Geistingen, SMBC Bierpunt Herk-de-Stad, De Herk Hasselt en Sibelia Bilzen. In Lummen heeft de sportdienst al bowlinitiatie georganiseerd. Natuurlijk hebben we geen weet van of OKRA Montenaken of Neos Gorsem bowls in hun sportprogramma hebben, maar als er clubs zijn in de omgeving, dan vernemen we dat graag! 

Sport voor iedereen
Als bewijs dat Curve Bowls een sport is voor iedereen, hebben in Diepenbeek Opa Henri (68), papa Nico (37) en zoon Jente Meubis, drie generaties dus, de microbe te pakken. De Shortmat-Bowls was de meest interessante variatie van bowls, om bij ons te promoten, omdat die in sportzalen kon gespeeld worden.  Alleen de sportdiensten van de gemeenten nog overtuigen van deze rustige en mooie sport, die meer en meer interesse kreeg van de spelers dankzij de bowls die te zien was op de B.B.C.-televisie van Engeland. Want Curve Bowls vraagt geen kracht of specifieke fysische eigenschappen zoals groot of klein, sterk of lenig, man of vrouw. 

Sint-Truiden
Sint-Truiden is nog steeds maagdelijk voor wat Curve Bowls betreft. Bij ons weten is er nog geen enkele club met deze sport bezig. Misschien kan dit de aanzet daartoe zijn, maar hier zou de Stedelijke Sportdienst wel de aanzet kunnen toe geven want het lijkt ons ook niet de goedkoopste sport te zijn. Het zou een rijke aanwinst zijn voor het al zo uitgebreide sportleven in onze stad.