Groot nieuws: de Cristal-familie heeft zich na de geboorte van Cristal o,o % nu verrijkt met een derde telg: de Cristal XTRA, gebrouwen met dezelfde basisgrondstoffen (water, gist en hop) als de klassieke Cristal.0
Maar er is meer: nu wel met drie granen, meer hopsoorten, waarvan de helft Belgische hop, en zeer belangrijk “niet-gefilterd” en dus troebel: iedere bierkenner weet dat Pils geproefd op het einde van de lagering in de lagerkelders en dus daar ook nog ongefilterd duidelijk beter smaakt dan de gefilterde.
Gisteren had de vroegere Cristalbaas, Yannick Boes een proefsessie bij zijn goede vrienden Betty Claes, Rohnny en Isabel Schils, uitbaters van zijn stamcafe “Het Pachthof” in Borlo. Betty is zythologe, afgestudeerd met de allereerste lichting van zythologen aan de Hotelschool van Herk-de-Stad, en dus bierkenner. De boorling werd unaniem goedgekeurd: fijn aroma, zeer verfrissend in de mond, goed doordrinkbaar, helemaal geen moutsmaak ondanks de drie granen, en een fijne bitterheid die blijft hangen in de nasmaak. Een werkelijke versterking en verrijking voor het merk Cristal en een bier dat zeker verdient om ontdekt te worden.