Jim Murray’s Whisky Bible 2021 is één van de toonaangevende whiskygidsen die door whiskykenners geraadpleegd wordt. Meer dan 4.500 whisky’s zijn geproefd, geëvalueerd en beoordeeld. Van de gids van 2021 zijn er meer dan 1 miljoen exemplaren verkocht.

Wat is Whisky?
Whisky is een sterke drank die is gedistilleerd uit gegist graanbeslag en gerijpt op houten vaten. Van het graan wordt een beslag gemaakt, dat men vervolgens laat gisten. Gist zet de in het beslag aanwezige suikers om in alcohol. Zo ontstaat een vloeistof met een alcoholpercentage van ongeveer 7,5%. Deze vloeistof wordt gedistilleerd waardoor ongewenste stoffen eruit verdwijnen en het alcoholpercentage stijgt. Vervolgens wordt ze verdund tot het alcoholpercentage 65% bedraagt, en in eikenhouten vaten opgeslagen om te rijpen. Na een bepaalde tijd (afhankelijk van de toepasselijke wetgeving) mag ze whisky genoemd worden en wordt ze gebotteld. Anders dan bij wijn stopt het rijpingsproces en is de drank lang houdbaar zonder smaakverandering. De leeftijd van een whisky slaat daarom op de tijd dat hij gerijpt heeft.

brouwerij-en-distillerie-wilderen2-300x300-6841934

©Mediahaspengouw

Whisky uit Wilderen-Sint-Truiden
Dat de whisky van brouwerij en distillerie Wilderen tot aan de top van de whisky’s behoren, verwondert ons niets of niemand. Er zijn al veel vaten leeggelopen en flessen gekraakt … Iedereen kent de Wild Weasel Finest Blend Whisky, Wild Weasel Single Malt Single Cask Whisky en de Wild Weasel Single Malt Cask Strength Whisky.

Het gamma is tegenwoordig nog uitgebreid door Whisky’s met een extraatje en dit nog in mooie hoekige flessen. Ken je de Wild Weasel Sherry Cask Single Malt Whisky (op sherry vaten gerijpt), Wild Weasel Single Malt Red Port Cask Finish (op Portugese rode Port vaten gerijpt) of de Wild Weasel Single Malt White Port Cask Finish (op Portugese witte Port vaten gerijpt)? Iedere whisky heeft haar eigen troef.

brouwerij-en-distillerie-wilderen3-300x300-4330545

©Mediahaspengouw

Jim Murray’s Whisky Bible 2021
Jim Murray is een Engelse dagbladjournalist die bekend staat als het enfant terrible onder de whiskyschrijvers. Hij wenst met vrijwel niemand samen te werken en heeft er geen problemen mee om vriend en vijand te beledigen. Niettegenstaande dat, is hij een getalenteerd schrijver. Hij publiceerde zijn eerste Whisky Bible in 2004 en geeft sindsdien elk jaar een nieuwe versie uit.

De Wild Weasel Finest blend Whisky, Wild Weasel Single Cask Single Malt Whisky en de Wild Weasel Single Malt Whisky Sherry Cask Finish zijn opgenomen in Jim Murray’s Whisky Bible 2021.

Bieren en distillaten
Naast de Whisky’s zijn er natuurlijk ook de bieren zoals de Wilderen Goud, Tripel Kanunnik, Cuvée Clarisse, Cuvée Clarisse Whisky Infused, Wilderen Kriek, Clarisse Rouge of de Betty Ford. Distillaten zoals een Double You Gin, Double You Gin double Vanilla, Omerta Rum Liquor, Omerta Black Magnum Editie, Wiglle Apéro, Twentytwo Coffee Liquor, Wilderen graanjenever of Eau de Bière.

10-jarig bestaan brouwerij
De hypermoderne brouwerij en stokerij bevindt zich in een authentiek, industrieel complex, anno 1743, met imposante stokerij uit 1890. In 2007 werden de gebouwen gekocht door Mike Jansen en Roniek van Bree. Brouwerij Wilderen kende haar start in 2011 en viert dit jaar haar 10 jarig bestaan als brouwerij. Wij kijken er alvast naar uit wat ze in petto hebben voor 2021.

Contactgegevens
Brouwerij en distilleerderij Wilderen, Wilderenlaan 8, 3803 Wilderen (ingang langs Zoutleeuwsesteenweg), tel: +32 11 58 06 80, e-mail: info@brouwerijwilderen.be, website: www.brouwerijwilderen.be, webshop: Brewery & Distillery Wilderen (brouwerijwilderen.be)