Triamant kreeg op de valreep van 2020 nog een fijne boodschap binnen.  “Wij kregen vandaag bericht vanuit de overheid dat de vaccinaties van de bewoners van ons woonzorgcentrum reeds volgende week, op 8 januari, zullen plaats vinden”, aldus Maartje Wils van Triamant.

De volgorde van vaccinatie is in ons land niet lukraak bepaald, maar gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. Bewoners van woonzorgcentra worden eerst gevaccineerd omdat zij kwetsbaarder zijn. Door je te laten vaccineren voorkom je dat je covid-19 krijgt, maar je beschermt ook je medebewoners en hun familieleden. Het zorgpersoneel krijgt zo ook meer ademruimte om de bewoners de beste zorgen te geven. Het is de eerste stap naar een wereld waarin we terug dichter bij elkaar kunnen zijn.

“Het vaccin van Pfizer/BioNTec is veilig en uitgebreid getest. Er kunnen bijwerkingen zijn: spierpijn, koorts en/of hoofdpijn. Deze zijn echter van korte duur. Bovendien wordt voor elke bewoner door de eigen huisarts beslist of er geen tegenindicatie is om het vaccin te geven. We kijken dit zeer zorgvuldig na. Onze coördinerende artsen zullen tijdens de vaccinaties voortdurend aanwezig zijn”, legt Maartje Wils, Dagelijks Verantwoordelijke WZC & Senior Zorgcoach bij Triamant uit.

We zullen elke bewoner persoonlijk uitleg geven over het vaccin vanaf maandag 4 januari. Indien de bewoner niet in de mogelijkheid is zelf te beslissen en een familielid als wettelijk vertegenwoordiger nog vragen heeft bij het vaccin aarzel dan niet mij te contacteren. Wij stonden er op gasten en familie onmiddellijk te informeren nadat wij dit goede nieuws ontvingen. Begin volgende week is er nog meer gedetailleerde communicatie”, besluit Maartje Wils.

De eerste Limburger die gevaccineerd zal worden is Roger Sterckendries. Hij is 83 jaar, heeft geen vrouw en kinderen en woont anderhalf jaar in Triamant Haspengouw in Sint-Truiden. Daarvoor woonde hij in, de Kerkstraat in Velm. Maar vanaf 8 januari zal Roger Sterckendries verder door het leven gaan als de eerste Limburger die het coronavaccin kreeg. Zijn commentaar hierop? “Als 83-jarige heb ik niet veel meer te verliezen. Elke kans op een langer en gezond leven is welkom.”