De bekende brouwerij van Alken-Maes in Opwijk trekt deze zomer naar het Limburgse Alken. De investeringen om de brouwerij uit te breiden en ecologischer te maken zijn te groot. En dus verdwijnt een stuk Opwijkse geschiedenis. Voor de 11 werknemers in Opwijk wordt een oplossing gezocht. “Dit zijn mensen met een sterke staat van dienst, die we absoluut aan boord willen houden”, klinkt het.

De brouwerij huist al sinds 1790 op de bekende site in Opwijk. Maar daar komt na 200 jaar een einde aan. De investeringen om uit te breiden én tegen 2030 CO2-neutraal te worden, zijn buitenproportioneel, zegt woordvoerder Sebastiaan De Meester. “We vinden het een heel spijtige zaak en hebben alle pistes onderzocht”, zegt De Meester. “De verkoop van ons Affligembier dat gebrouwen wordt in Opwijk, blijft stijgen. Zowel in binnen- als buitenland. We moeten vaststellen dat Opwijk het moeilijk heeft om die stijgende volumes op een duurzame manier te verwerken. En dus zit er niets anders op dan te verhuizen.”

In het Limburgse Alken heeft Alken-Maes al een brouwerij. De activiteiten van Opwijk zullen naar daar verhuizen. “Als we Opwijk en Alken vergelijken, kunnen we niet anders dan deze beslissing nemen. Zo verbruikt onze brouwerij in Opwijk zo’n 40 procent meer water per liter gebrouwen bier dan onze Alkense brouwerij. Wanneer we kijken naar de CO2- voetafdruk per liter bier, produceert de brouwerij in Opwijk bijna 60 procent meer CO2-equivalent per liter bier in vergelijking met de brouwerij in Alken. Die cijfers kunnen we niet negeren.”

De 11 werknemers die in de brouwerij in Opwijk aan de slag zijn, werden intussen op de hoogte gesteld. “Het gaat om mensen met een zeer sterke staat van dienst”, aldus de woordvoerder. “Als je kijkt naar alle prijzen die ze de afgelopen jaren hebben gewonnen met Affligem-bieren, dat is een goede graadmeter. Dat zijn mensen die we absoluut aan boord willen houden.”

In augustus 2022 trekt de brouwerij definitief de deur dicht in Opwijk en wordt er vanaf dan in Alken Affligem gebrouwen.