De Fietsbieb, een project van beweging.net het vroegere ACW, zal binnenkort ook een initiatief opstarten in Sint-Truiden. Graag willen we vanuit beweging.net Limburg dat iedereen van Sint-Truiden op de hoogte is van wat de Fietsbieb is en onze plannen in onze gemeente.

“Momenteel zijn er al 8 actieve Fietsbiebs in Limburg. In die gemeenten hebben we voor de opstart ervan een infovergadering gehouden over de Fietsbieb voor onze partners, maar in de huidige omstandigheden vanwege corona is dat helaas niet mogelijk. Daarom deze mail met een beetje info over de Fietsbieb”, aldus Bart Bynens van Beweging-net Limburg

Wat is de Fietsbieb?
Beweging.net Limburg is in 2018 (in navolging van West-Vlaanderen en de Antwerpse Kempen) gestart met de “Fietsbieb”. Dit is een uitleenpunt van tweedehands kinderfietsen. In plaats van elke keer een nieuwe fiets te kopen als de vorige te klein is geworden, leen je een fiets bij de Fietsbieb (aan € 20,00 per jaar) en ruil je hem om voor een groter model wanneer je maar wil. Het gaat om kinderfietsen voor de doelgroep tot ongeveer 12 jaar. Een Fietsbieb wordt gerund door vrijwilligers. Momenteel zijn er al 8 Fietsbiebs geopend in Limburg: in Diepenbeek, Ham, Genk, Pelt, Oudsbergen, Riemst, Kortessem en Beringen. 4 andere Fietsbiebs zijn in volle voorbereiding om dit voorjaar van start te gaan: Hamont-Achel, Houthalen-Helchteren, Maaseik en Sint-Truiden. Wellicht volgen er nog … Alle info over dit project vind je op onze site www.fietsbieblimburg.be en via deze reportage van TVL: https://www.tvl.be/nieuws/eerste-fietsbieb-van-limburg-57816.

Fietsbieb Sint-Truiden?
In Sint-Truiden hebben we ook al voorbereidend werk gedaan om een Fietsbieb op te starten. Een locatie is er al gevonden (Sint-Trudostraat 32) en er zijn ook al relevante partners om mee samen te werken, zoals Fietsersbond, repaircafé en het Fietspunt. In het gemeentelijk infoblad van deze maand verschijnt een oproep om kinderfietsen in te zamelen en voor vrijwilligers!

Wat kunnen jullie doen?
In de eerste plaats is deze mail bedoeld om jullie te informeren over het bestaan van de Fietsbieb en dat er binnenkort een uitleenpunt in Sint-Truiden komt.
Als je nog enkele “handige harry’s” zitten die als fietshersteller willen meewerken of mensen die willen meehelpen om bij de maandelijkse openingsmomenten bezoekers te helpen bij het uitkiezen van een fietsje en de leenformulieren in te vullen, mogen jullie die mensen zeker doorverwijzen.
Als de Fietsbieb eenmaal open is, zijn senioren ook een belangrijke doelgroep. Zelf de kleine kinderen al ontgroeid? Geen probleem, we zien in andere Fietsbiebs dat ook grootouders een belangrijke groep van klanten vormt. Wie regelmatig op de kleinkinderen moet letten, is ook gebaat bij het ontlenen van een kinderfietsje aan € 20,00 per jaar, in plaats van zelf een fietsje te kopen …

Voor meer informatie, reageer gerust op dit artikel op Bart.Bynens@beweging.net of contacteer hem op GSM 0475 61 18 34.