Echt prangende punten stonden er gisteren niet op de Sint-Truidense gemeenteraad, maar “in cauda venenum” zegden de Romeinen: het venijn zat weer in de staart. In een toegevoegd punt voelde Gert Stas (Vooruit) de meerderheid aan de tand in verband met de “slechte audit” door Audit Vlaanderen waarop Sint-Truiden 2 op 4 scoorde.

Gert Stas legde nog eens uit op welke tien punten Sint-Truiden gebuisd was volgens zijn lezing van het rapport. Hierover brachten we vorige week al een uitgebreide bijdrage. En hij eiste van de burgemeester een politiek debat hierover. “U vraagt, wij draaien”, moet de burgemeester gedacht hebben, en Stas kreeg onmiddellijk antwoord.

Punt voor punt weerlegde de burgemeester de aantijgingen, kalm, waardig en uitstekend voorbereid en zonder haar stem ook maar eenmaal te verheffen. “Dit is een uitstekend rapport en ik moet zowel de collega’s als de ambtenaren en het management een dikke pluim geven, want dit is een schitterend rapport. En ja, het werk is niet af en ja er zijn nog werkpunten, maar waar vind je de perfectie? Wij zijn fier op dit rapport dat helemaal geen nipt voldoende is, maar een onderscheiding”, zegde burgemeester Heeren die Gert Stas er nog fijntjes attent op maakte dat al zijn vragen perfect konden beantwoord worden tijden de commissievergadering. “Maar jij eiste een politiek debat, en dat krijg je nu”, besloot Veerle Heeren

Schepen Jo François (N-VA) ging nog een stap verder. Hij nam het woord ‘leugenaar’ in de mond. “Vooral je laatste punt als zouden er tal van ex-medewerkers nog een volmacht hebben op de stadsrekening is pure laster. Het gaat hier over twee mensen en dat gebeurde tijdens de inkanteling van het OCMW in het stadsapparaat. Maar dit noem in schaamteloos schofferen van het ambtenarenapparaat”, sneerde François richting socialisten.

Het antwoord van Gert Stas bleef beperkt tot een merci voor het debat en voor de inspanningen en stappen die al ondernomen zijn. “We stellen dus vast dat de financieel directeur van de aankoop is gehaald en dat het externe adviesbureau de laan werd uitgestuurd”, zegde Gert Stas nog.. ” Of hoe een zwaar aangekondigde discussie in feite op niks uitdraaide.