De statistieken spraken niet meteen in het voordeel van STVV. Van de laatste tien uitwedstrijden tegen Club verloor het er negen, met tussendoor één gelijkspel.

Bovendien won STVV dit seizoen nog niet buitenshuis. Het stond dus bijna in de sterren geschreven dat de lange terugweg naar Sint-Truiden zou gaan worden, zonder dat er punten in de “sakosj” zitten. En zo gebeurde ook, maar niet met de gevreesde pandoering.

De match start en STVV doet gewoon wat de meeste ploegen op Jan Breydel komen doen, en dat is verdedigen. Brugge drukt STVV op eigen helft, STVV vergeet (of kan niet) uit voetballen, maar gevaar levert dit veldoverwicht niet op. Dit zien we STVV toch geen 90 minuten volhouden. Het is al Club wat de klok slaat, het lijkt een kwestie van tijd voor de eerste goal valt. Na twintig minuten dwingt STVV een eerste hoekschop af. Die eindigt via een paar tussenstations in de handen van Mignolet.

Bal voor Club, kansen voor STVV
Club domineert, maar de eerste echte doelkans is wel voor STVV. Nazon houdt Kossounou af in de 25ste minuut en knalt naar de korte hoek, Mignolet redt de Brugse meubelen. Club domineert, STVV is het gevaarlijkst. De Kanaries ondernemen nog eens een doelpoging. Suzuki, amper in beeld geweest tot nu toe, knalt in de 42ste minuut over. Op slag van rust is STVV opnieuw dicht bij de openingsgoal! Garcia mikt een vrije trap mooi naar de hoek, Mignolet zweeft de bal uit zijn doel en de Truienaar redt weer het Brugse vel.

0-0 na de eerste helft. Brugge heeft wel 66 procent balbezit, maar ze hebben Schmidt nog niet kunnen bedreigen. En eerlijk gezien, als elke kans een doelpunt zou geweest zijn, staat het nu 0-2.

De tweede helft start met iets meer evenwicht, houden we het op rustig meesterschap van Brugge. Even balbezit voor de bezoekers, en dan kan Club eens tegenprikken op de counter. De Ketelaere spurt de ruimte in op links, zijn voorzet is te moeilijk voor Dennis.

De “gouden wissel”
Na 10 minuten mag Okerere voor Brugge de wei in, en wat doet die in de 57ste minuut? Invallen en scoren! Okereke staat pas op het veld en zet Club meteen op voorsprong! Lang levert de assist, Okereke schuift de bal vanuit een scherpe hoek voorbij Schmidt tegen de touwen: 1-0, een gouden wissel heet dat dan.

Een paar wissels moet STVV vooraan iets meer slagkracht geven, want verliezen met 1-0 of 2-0 betekent evenveel: 0 punten. In de 85ste minuut geeft De Ridder nog een vrijschop vanop rechts: Suzuki kopt maar simpel gepakt door Mignolet. De match kabbelt naar zijn einde. Club maakte zich niet verder moe met het oog op Europees voetbal, STVV vecht voor wat het waard is en als je niet scoort kan je nooit winnen. STVV moet dus puntenloos richting Haspengouw en we vrezen dat het echt geen vrolijk kerstfeest gaat worden noch een “gelukkig nieuwjaar” op Stayen.

Toch enkele bedenkingen.
Een. Wie zou Suzuki eens kunnen vertellen dat niet elk balverlies van hem gebeurt door de fout van de tegenstrever is: de stervende zwaan van Tsjaikovski spelen ze in het theater, niet op een voetbalveld.
Twee. Hoelang gaan de onderhandelingen nog duren alvorens men de knoop van Hollerbach doorhakt. Of, als je het ons vraagt, een andere piste gaat bewandelen, want het dossier Hollerbach lijkt steeds meer op een centenkwestie: het enige wat die niet wil of kan meebrengen … is een nieuwe ploeg!