De coronacrisis treft mensen in armoede jammer genoeg nog dieper. Zo merkt het Sint-Vincentius in Sint-Truiden een stijging in de vraag naar voedselpakketten. Voorzitter Philip Pirard vertelt ons hoe ze de lockdown hebben overleefd.
4/06/20 – Feyza Ozcan

Om de werking van het Sint-Vincentius tijdens de lockdown zo goed mogelijk te laten verlopen, werd er in kader van het coronavirus de nodige maatregelen genomen. Er werden tijdelijk geen bedelingen gedaan in het Huis van ST-Vincentius om de contacten tussen zowel cliënteel als vrijwilligers zo veel mogelijk te beperken. Hierdoor hebben zij iedereen individueel gecontacteerd om thuisbedelingen te doen. Recent werd er terug overgeschakeld naar bedelingen aan het Huis zelf en daarvoor werden er concrete maatregelen genomen. Afhalingen van bepaalde pakketten gebeuren nu op afspraak, iedereen krijgt een ander tijdstip. “Maar we gaan toch kijken of onze werking en regeling zeker geen gevaar zijn voor een mogelijke besmetting. En daarom gaan wij onze spreiding echt beter organiseren om de verdelingen te kunnen doen zodat er heel weinig contacten zijn zowel tussen vrijwilligers als cliënten”, zegt de voorzitter.

Vraag naar voedselpakketten stijgt met 25 à 30%
De vraag en de nood zijn toch wel groter geworden door het coronavirus. “Wanneer we dat bekijken op de afgelopen 3 maanden zien we toch wel een stijging tussen de 25 en 30 %, dus dat is toch wel heel veel. En dat zien wij ook met de aanvragen die bij het OCMW binnenkomen”, aldus Pirard.

 

De toegenomen vraag kon men wel goed indekken. Dit kwam deels door de goede voorraad die zij hadden. Daarnaast werden er heel veel goederen afgehaald van warenhuizen, voedselbanken en Delhaize. “En dat hebben we toch altijd goed kunnen verdelen. Ook heel veel giften van mensen en organisaties, winkels die ons geholpen hebben om ervoor te zorgen dat die mensen ook nog iets hebben”, vertelt Philip Pirard.

 

Solidariteit
In deze tijden is solidair zijn belangrijker dan ooit. “Ik denk dat iedereen die kan bijdragen dat toch wel zeker moeten doen. En we hopen dat mensen bij de buren eens langsgaan om te kijken of er problemen of noden zijn. Dat we elkaar toch wel solidair kunnen helpen dat vind ik toch wel heel belangrijk”, aldus Philip Pirard.