Corona treft mensen in armoede harder

Algemeen

De coronacrisis treft mensen in armoede jammer genoeg nog dieper. Zo merkt het Sint-Vincentius in Sint-Truiden een stijging in de vraag naar voedselpakketten. Voorzitter Philip Pirard vertelt ons hoe ze de lockdown hebben overleefd.
4/06/20 – Feyza Ozcan

Om de werking van het Sint-Vincentius tijdens de lockdown zo goed mogelijk te laten verlopen, werd er in kader van het coronavirus de nodige maatregelen genomen. Er werden tijdelijk geen bedelingen gedaan in het Huis van ST-Vincentius om de contacten tussen zowel cliënteel als vrijwilligers zo veel mogelijk te beperken. Hierdoor hebben zij iedereen individueel gecontacteerd om thuisbedelingen te doen. Recent werd er terug overgeschakeld naar bedelingen aan het Huis zelf en daarvoor werden er concrete maatregelen genomen. Afhalingen van bepaalde pakketten gebeuren nu op afspraak, iedereen krijgt een ander tijdstip. “Maar we gaan toch kijken of onze werking en regeling zeker geen gevaar zijn voor een mogelijke besmetting. En daarom gaan wij onze spreiding echt beter organiseren om de verdelingen te kunnen doen zodat er heel weinig contacten zijn zowel tussen vrijwilligers als cliënten”, zegt de voorzitter.

Vraag naar voedselpakketten stijgt met 25 à 30%
De vraag en de nood zijn toch wel groter geworden door het coronavirus. “Wanneer we dat bekijken op de afgelopen 3 maanden zien we toch wel een stijging tussen de 25 en 30 %, dus dat is toch wel heel veel. En dat zien wij ook met de aanvragen die bij het OCMW binnenkomen”, aldus Pirard.

 

De toegenomen vraag kon men wel goed indekken. Dit kwam deels door de goede voorraad die zij hadden. Daarnaast werden er heel veel goederen afgehaald van warenhuizen, voedselbanken en Delhaize. “En dat hebben we toch altijd goed kunnen verdelen. Ook heel veel giften van mensen en organisaties, winkels die ons geholpen hebben om ervoor te zorgen dat die mensen ook nog iets hebben”, vertelt Philip Pirard.

 

Solidariteit
In deze tijden is solidair zijn belangrijker dan ooit. “Ik denk dat iedereen die kan bijdragen dat toch wel zeker moeten doen. En we hopen dat mensen bij de buren eens langsgaan om te kijken of er problemen of noden zijn. Dat we elkaar toch wel solidair kunnen helpen dat vind ik toch wel heel belangrijk”, aldus Philip Pirard.

Geen reacties

Deel jouw reactie met de bezoekers van Truiensnieuws.be

Algemeen
Rode Kruis Sint-Truiden breidt wagenpark uit met uw steun

Tuta tuta, heb je het al gehoord? Rode Kruis Sint-Truiden heeft een nieuw wagenpark. Dit wil zeggen dat we niet enkel een nieuwe ziekenwagen, maar ook een nieuwe minibus hebben aangekocht. Dit was nodig omdat de vorige wagens verouderd waren. Dankzij onze vrijwilligers konden we dit project waar maken, zij …

Algemeen
Ook Heers verscherpt de maatregelen

Boven op de coronamaatregelen die gisteren en eergisteren door de Vlaamse regering afgekondigd werden, heeft de lokale veiligheidscel voormiddag nog een aantal bijkomende maatregelen genomen met als doel de verspreiding van het virus zo maximaal mogelijk in te dijken. Alle gemeentelijke activiteiten worden tot minimum 30 november opgeschort. Alle buurthuizen …

Algemeen
Het regent afgelastingen door corona in Wellen

Door de toenemende coronadreiging, zullen verschillende activiteiten helaas niet kunnen doorgaan. We bezorgen je dan ook volgend overzicht: De volgende activiteiten zullen nog doorgaan: – De sportkampen tijdens de herfstvakantie voor kinderen tot 12 jaar. Er wordt aan de ouders gevraagd om de kinderen buiten af te zetten en op …

%d bloggers liken dit: