De situatie in de Limburgse ziekenhuizen geeft weer moed. Er zijn minder mensen op intensieve zorgen en de afgelopen 24 uur werd geen enkel sterfgeval gemeld. In de rusthuizen waren er twee overlijdens en daar gaat het aantal nieuwe besmettingen weer wat omhoog.

Eerst het goede nieuws: er is sinds gisteren geen enkele patiënt overleden aan covid-19 in de Limburgse ziekenhuizen. In de Limburgse woonzorgcentra werd al drie dagen op rij geen dodelijk slachtoffer meer gemeld. Even leefde de hoop dat er voor het eerst sinds de metingen niemand gestorven zou zijn aan het virus. Maar de afgelopen 24 uur zijn opnieuw twee rusthuisbewoners overleden, het zijn allebei bevestigde coronagevallen. Het virus heeft in onze provincie daarmee al het leven gekost aan 946 mensen. Het gaat om 422 overlijdens in de ziekenhuizen en 524 (113 zijn daarvan bevestigd als corona-overlijden).

Daling in ziekenhuizen
In de ziekenhuizen zet de dalend trend zich verder. Er verblijven op dit moment nog 64 mensen in de Limburgse ziekenhuizen: Jessa Ziekenhuis in Hasselt (17), Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk (17), AZ Vesalius in Tongeren (13), Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden (9), Sint Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder (7) en Ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik (1). Ook de intensieve afdelingen lopen stilaan leeg: er verblijven nog 12 patiënten op intensive care, twee minder dan gisteren. In de piekperiode waren dat er nog 87. Van die 64 gehospitaliseerden komen er 13 uit een woonzorgcentrum

Meer besmettingen in rusthuizen
De afgelopen 24 uur zijn er in de Limburgse rusthuizen 12 nieuwe besmettingen gemeld. Dat is toch weer het hoogste aantal sinds twee weken. Mogelijk speelt de versoepeling voor het bezoek in de woonzorgcentra daarin een rol. Het brengt het totaal op 76 besmette bewoners en personeelsleden, een kleine stijging (+3) vergeleken met gisteren.

In Limburg werden 14 nieuwe besmettingen gemeld, dat is een lichte opflakkering vergeleken met de laatste twee dagen toen er 12 en 10 besmettingen werden geregistreerd. Limburg blijft met 72 besmettingen per 10.000 inwoners veruit de provincie met de hoogste besmettingsgraad.