Cultureel erfgoed aan het werk. Dag van het Trekpaard

Algemeen

De stad Diest, toerisme Diest, provincie Vlaams-Brabant en De Winning organiseren op zondag 11 oktober Dag van Het Trekpaard. Tijdens een georganiseerde wandeling kan je deze imposante dieren, erkend als cultureel erfgoed, live aan het werk zien!

De eigenaar van een bos gelegen aan de Turnhoutsebaan in Molenstede wil zijn bos verjongen. Daarvoor gaat het bos met 30% uitgedund worden op een ecologische en verantwoorde manier. Hierbij wordt rekening gehouden met de inlandse diversiteit en toekomstbomen zodat dit bos een waardevol boslandschap wordt. De trekpaarden zijn hiervoor een ideaal middel omdat ze weinig schade toebrengen aan de bodem, ze zijn milieuvriendelijk en bovendien een parel voor het oog.

Via een georganiseerde wandeling kan je de werken van dichtbij bekijken, uiteraard rekening houdend met de nodige coronamaatregelen. Iedereen die graag op deze unieke dag aanwezig wil zijn, kan zich inschrijven via toerismereservatie@diest.be. Opgelet: inschrijvingen zijn beperkt en verplicht.

PaardenKracht in het BosLandschap
Dit verhaal begint in 2011, wanneer De Winning het project ‘PaardenKracht in het BosLandschap’ opstart. Neem dat meer letterlijk: stoere trekpaarden helpen bij het werk in het bos. Ze verslepen bomen en zetten hun behendige kracht in waar machines maar moeilijk kunnen komen. Maar ze doen nog meer: de sterke, rustige kolossen hebben een therapeutisch effect op de medewerkers. De paarden geven hen zelfvertrouwen, maken hen sterker. En dat is net het doel van De Winning: mensen doen groeien in wie ze zijn en wat ze doen. Sociale economie, natuur en paardenkracht vormen een heel mooie combinatie.

Trekpaarden en bier
De zorg voor een Brabants trekpaard en de extra begeleiding kosten wel wat centen. We gingen op zoek naar extra financiële ondersteuning voor het project. Onze voermannen Stijn Pollaris en Gert Poelmans brachten twee oer-Belgische producten samen: trekpaarden en bier. Na veel proeven, stroomde er in 2013 een blond, bitter en krachtig haverbier uit de tapkraan: 7PK. PK, van Paardenkracht. Wie het bier proeft, krijgt meteen het hele verhaal van De Winning en het project ‘PaardenKracht in het BosLandschap’ erbij. Het bier viel zo in de smaak, dat Stijn en Gert in 2018 een extra bier bedachten. 9PK is donker, zoeter en heeft meer PK’s. Laat het je smaken, want met elke frisse teug steun je onze activiteiten met mens en paard.

Sociaal geëngageerd
Naast het feit dat deze paarden een rustgevende effect hebben op medewerkers dragen we ook bij tot het behoud van cultureel erfgoed, eeuwenoude tradities en ambachten.

Praktische gegevens

Datum              : zondag 11 oktober 2020
Uur                   : van 10 tot 18 uur
Locatie             : bos ‘Achter De Linde’ | Turnhoutsebaan, Molenstede-Diest (aan KFC Diest)
Inschrijven        : toerismereservatie@diest.be

 

Geen reacties

Deel jouw reactie met de bezoekers van Truiensnieuws.be

Algemeen
Is men de Groenmarkt al naar de kl…. aan het helpen?

Het feestgedruis van de opening raast nog door onze hoofden, en met fierheid wandelen we over onze vernieuwd Groenmarkt. Maar blijkbaar niet iedereen. De stad investeerde heel wat geld in de vernieuwing van de Groenmarkt, volgens sommigen te veel, maar dat laten we in het midden. Over het resultaat is …

Algemeen
Het is niet de eerste keer dat deze zaal in opspraak komt

Burgemeester Kristof Pirard reageert op de taferelen die zich in zijn gemeente Heers afspeelden “Boos en vol afschuw kijk ik naar deze beelden. Beelden die duidelijk tonen dat er nog steeds mensen zijn die het niet zo nauw nemen met de opgelegde regels, voor ieders gezondheid. En juist nu, dit …

Algemeen
Fakkeltocht gaat door, maar plaatselijk

Wegens de corona-toestanden was het dit jaar niet mogelijk om onze jaarlijkse Fakkeltocht te organiseren i.s.m. de gemeenten Heers, Gingelom en Sint-Truiden. De afdelingen hebben beslist om ieder hun eigen monumenten te bezoeken om toch de traditie levendig te houden. Hopelijk kunnen we volgend jaar opnieuw onze Fakkeltocht samen met …