1 mei is een vrije dag voor de meeste mensen. Een dag om samen met de familie iets leuk te doen. De dag van het lentefeest, de dag van de Arbeid. Vanwaar komt deze benaming nu?

Jaarlijks wordt wereldwijd op 1 mei de Dag of Feest van de Arbeid gevierd. Het is de feestdag van de socialistische en communistische arbeidersbeweging. Op deze dag wordt de strijd om betere arbeidsomstandigheden gevierd. De dag vindt in België elk jaar op 1 mei plaats.

Ontstaan
In 1889 besloot de Amerikaanse vakbondsfederatie (American Federation of Labor) om op 1 mei jaarlijks te demonstreren voor de invoering van een 8-uren werkdag, dit als herdenking van de moord op de demonstrerende stakers in Chicago in 1988 die met een rode vlag ten strijde gingen met de hoop op een rechtvaardige samenleving. Het voorstel werd in 1889 in Parijs overgenomen op het eerste congres van de Tweede Internationale. Het doel was met de 1-meiviering de strijd voor de 8-uren werkdag te versterken. Voor er sprake was van Dag van de Arbeid was het een groot lentefeest.

Solidariteitsactie
In Sint-Truiden wordt de dag van de arbeid vandaag herdacht met het ‘Feest van de solidariteit’. Het is een feest in uitzonderlijke tijden. Er worden in de socialistische middens rode vlaggen uitgehangen, naast deze van de witte. Bij deze solidariteitsactie wordt 130 jaar Dag van de Arbeid gevierd. We moeten dan wel in ons kot blijven maar dit houdt het volk niet tegen.