Het gemiddelde aantal coronabesmettingen is nu fors aan het dalen. Het gaat om een afname met 41 procent in een week tijd tot iets meer dan 27.000 per dag. Ook het aantal ziekenhuisopnames neemt af tot gemiddeld 324 per dag. De overlijdens blijven helaas in stijgende lijn. Bekijk hier de meest recente cijfers van Sciensano en de VUB.

Tussen 30 januari en 5 februari werden in ons land elke dag gemiddeld 27.298 besmettingen geregistreerd, dat is een daling met 41 procent in vergelijking met de week ervoor (23 – 29 januari). Tussen 30 januari en 5 februari werden gemiddeld elke dag 78.100 testen uitgevoerd. Dat is een daling met 30  procent. De positiviteitsratio in diezelfde periode bedroeg 39,5 procent. Dat cijfer betekent dat ruim 39 op de 100 tests positief waren.

Ook het aantal ziekenhuisopnames daalt. Tussen 2 en 8 februari werden per dag gemiddeld 324 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een daling met 11 procent. Het gaat om mensen die specifiek wegens covid in het ziekenhuis belanden, niet mensen die met een andere aandoening in het ziekenhuis belanden en vervolgens positief testen op het coronavirus.

Er liggen momenteel 4.188 personen met een coronabesmetting in de Belgische ziekenhuizen, een toename met 2 procent. Dit gaat wel over alle covidpatiënten, ook mensen die eerst met een andere aandoening werden opgenomen. 431 van hen liggen op de afdelingen intensieve zorg (+4 procent).

Het reproductiegetal tussen 26 januari en 1 februari bedroeg 0,98. Dat is een daling met 20 procent. Voor het eerst in deze golf zakt het reproductiegetal weer onder de 1. Een getal boven de 1 betekent dat het virus aan kracht wint, een getal onder de 1 dat het in kracht afneemt.

Tussen 30 januari en 5 februari overleden dagelijks gemiddeld 39 mensen aan de gevolgen van COVID-19, 30 procent meer dan in de week ervoor. De toename is er vooral bij de 85-plussers, zowel binnen als buiten de woonzorgcentra. In de woonzorgcentra is het aantal besmettingen gestegen met 30 procent. 1 op de 5 meldt een grote uitbraak van 10 of meer gevallen. In totaal zijn er in België al 29.429 corona-overlijdens te betreuren. Vrijdag 4 februari piekte het aantal overlijdens op 53. Het is van de vierde golf – begin december – geleden dat voor die parameter nog zulke hoge cijfers werden opgetekend.

We maakten een oplijsting van de dagcijfers van gisteren die deze morgen bekend werden gemaakt door de VUB alsook de federale barometer.