Heeft u al smurfentaart besteld? Neen? We begrijpen het, kwestie van het vel en de beer. Maar zondagnamiddag zijn er niet meer zoveel bakkers open om de taart te gaan kopen in geval een STVV-zege tegen Genk. Want die zit erin.

Genk met de bibber in de broek voor Playoff1, STVV zo relax als maar kan zijn want Maes en co bereikten hun doel: het behoud. Alles was nu nog komt is de kers op de taart en heet ‘in schoonheid eindigen’. En dat hebben de supporters van de Kanaries wel verdiend na een lamentabel seizoen.

210410-brigada2

foto: Brigada Herbania

De uitspraken van sommige Smurfenspelers laten ook niets te wensen over aan hun hoogmoed. Een uittreksel uit HBVL van vrijdag: “Uitgerekend de derby beslist over deelname aan play-off 1. STVV is zeker van het behoud. De druk is weg bij hen. Verandert dat iets? Theo Bongonda: “Daar ben ik echt niet mee bezig. Ik wist niet eens dat STVV gered was. Ik ben een speler van Genk. Dus dat boeit me niet.” Van een totaal gebrek aan empathie gesproken. Dat is de sfeer waarin de derby der derby’s moet starten. En dat is precies waarover het gaat: de kapitaalkrachtige miljoenenclub tegen het kleine broertje, de nieuwe rijken tegen de traditieclub, Goliath tegen David.

Toegegeven, het was allesbehalve een plezant seizoen voor STVV en het moge duidelijk zijn: met een Peter Maes aan het roer was Playoff2 een certitude, nu was het vechten tegen de ondergang tot twee matchen voor het einde. De transferpolitiek van DMM, de laattijdige aankopen, de mislukte Aziaten speelden een grote rol, en hopelijk trappen de Truiense bobo’s niet meer in dezelfde val: beginnen metselen aan een ploeg als de kompetitie al meer dan een maand bezig is. Met de aanstelling van Muscat schoten ze trouwens al een eerste kemel, die ze nog tijdig konden recht zetten, zij met maar nipt.

Bijkomend element is Peter Maes. Dat men wisselt van trainer gelijk van onderbroek is het bedje waar Genk al langer ziek in is. Dit jaar is John van den Brom al nummer drie (na Wolf en Thorup, telkens ingehaald als de deus ex machina). Dat Muscat het jaar niet rond zou krijgen bij STVV stond in de sterren geschreven. Maar Peter Maes heeft ook een Genk-verleden. In het seizoen 2015-2016 loodste hij de Smurfen naar een vierde plaats en het seizoen daarop, op tweede kerstdag 2016, mocht hij vertrekken. Zoiets vergeet je niet!

Morgen, zondag om 13.30 is het zover. Veegt STVV het onrechtmatige bekerverlies weg en zorgt het voor twijfel omtrent Playoff1 bij Genk. Op je favoriete sportzender te zien, zonder publiek, maar daarom niet minder spannend.

210410-smurfentaart