Tijdens deze wereldwijde gezondheidscrisis doen veel voedingsadviezen de ronde. Deze adviezen hebben vaak geen wetenschappelijk bewezen effect. Onze diëtisten hebben wat tips op een rijtje gezet, die we deze week met je delen.

Tip 1: Meer groen, minder rood
Kies gezonde voeding voor een betere immuniteit. Voedingssupplementen en superfoods zijn vaak erg duur en brengen niet veel meerwaarde als je een voldoende gevarieerd eetpatroon hebt.
Daarnaast kan een teveel aan vet oplosbare vitaminen (zoals vitamine A, D, E en K) toxisch zijn en een teveel aan wateroplosbare vitaminen (zoals vitamine C) worden uitgescheiden via de urine. Het heeft dan ook geen zin om een grote dosis van deze vitaminen in te nemen. Supplementen zijn dan weer overbodig als je je tekorten via de juiste voeding aanvult.

De omgekeerde voedingsdriehoek, aanbevolen door de Belgische Hoge Gezondheidsraad, blijft de basis van een gezond voedingspatroon.
Ook andere leefgewoonten, zoals voldoende slapen, regelmatige lichaamsbeweging, voldoende water drinken, niet roken en alcoholbeperking spelen een rol in een goede weerstand.
Daarnaast dragen verschillende vitaminen (A, B6, B12, C, D en foliumzuur) en mineralen (ijzer, selenium, zink en koper) bij tot een goede werking van het immuunsysteem.

Een ijzertekort kan bijdragen aan bloedarmoede en een verzwakking van het immuunsysteem. Eet daarom voeding die voldoende ijzer bevat zoals vlees, gevogelte, vis, peulvruchten, noten, zaden, broccoli, spinazie, postelein, andijvie…
Vitamine C zorgt ervoor dat je ijzer uit plantaardige bronnen beter opneemt. Als je bij elke maaltijd groente of fruit eet, neemt je lichaam ijzer dus gemakkelijker op.
Voldoende eiwitten zijn nodig voor spierbehoud, en zeker in periodes van ziekte is er een verhoogde eiwitbehoeften. Voldoende eiwitten in combinatie met beweging zorgt ook voor sterkere spieren en een verhoogde mentale gezondheid.
Er wordt aangeraden niet meer dan 100 gram vis, vlees of vleesvervangers te eten. Twee tot drie porties melkproducten per dag zijn voldoende. Een potje yoghurt of potje platte kaas van 125g of een sneetje kaas komt overeen met één portie.

Kies dagelijks zoveel mogelijk uit de donkergroene zones van de driehoek, een kleinere hoeveelheid uit de lichtgroene zone, en zo weinig mogelijk uit de oranje zone en rode bol. Kies voor voedingsmiddelen in hun natuurlijke vorm, die niet werden bewerkt.

Opgelet: Tijdens donkere wintermaanden is voor kwetsbare groepen, zoals jonge kinderen en ouderen een vitamine D-supplement wel aanbevolen, boven op de blootstelling aan zonlicht. Ook mensen die momenteel veel binnen zitten en weinig buiten komen, kunnen een tekort hebben aan vitamine D.