Het gemiddelde aantal nieuwe coronabesmettingen per dag in de afgelopen zeven dagen is gestegen met 11 procent tegenover de week ervoor. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van Sciensano. Per dag waren er gemiddeld 95,3 besmettingen. België telt nu 62.781 besmettingen.

Maandag werden ook negen mensen opgenomen in het ziekenhuis. Dat brengt het aantal hospitalisaties door het virus op 17.899. Er lagen maandag nog 138 mensen in het ziekenhuis, van wie 23 op de intensieve zorgen. Het gemiddelde aantal hospitalisaties per dag bedroeg de afgelopen week 10,1 en dat is een daling met 9 procent tegenover een dag eerder.

Het aantal overlijdens bedraagt gemiddeld 1,2 per dag, een daling met 66 procent ten opzichte van een week ervoor. Uit de voorlopige cijfers voor de komende dagen blijkt dat het aantal besmettingen ook morgen en overmorgen nog zal stijgen.

De stijging doet zich vooral voor in de provincies Antwerpen en Limburg, met respectievelijk 36 en 34 nieuwe bevestigde gevallen. “De verhoging met gemiddeld 95 nieuwe gevallen per dag lijkt zich te beperken tot bepaalde provincies”, zegt Sciensano. De meeste infecties komen voor onder de actieve bevolking, tussen 20 en 59 jaar dus.

Nu er opnieuw meer dan 130 gevallen per dag zijn op te tekenen is Marc Van Ranst zéker van een tweede golf: “De stijging is problematisch. Hopelijk is het een wake-upcall.”

Marc Van Ranst, de bekendste viroloog van het land, in het begin van de crisis de hemel in geprezen, nu door sommige criticasters die van geen crisis of maatregelen willen weten, in de grond geboord, balanceert voortdurend tussen de medische wereld en de politiek om iedereen zo goed mogelijk door de coronapandemie te loodsen. Daarbij aarzelt hij niet om zich kritisch uit te laten als er misstappen zijn begaan. “Die contact tracers zitten niets te doen”, zei hij gisteren nog in het Vlaams Parlement. “Ze kijken wat Netflix, of ze lezen een boek of leren een vreemde taal.” Van Ranst is als de dood voor een tweede golf, al zit die er volgens hem onvermijdelijk aan te komen. “En dat zal de schuld zijn van ons allemaal”, besluit Van Ranst