Het zal een zeer rustige bloesemperiode worden in Haspengouw. Door de strenge maatregelen rond het coronavirus valt het bloesemtoerisme helemaal in het water.

Jammer voor diegenen die de voorbije jaren soms fors geïnvesteerd hebben in het bloesemtoerisme zoals in pop-up bars, vespa’s, bloesemlounges, eet- en drankstandjes, maar ook de lokale horeca en de B&B’s delen in de klappen: het bloesemseizoen, de toeristische topper in Haspengouw, gaat wel door want de natuur laat zich niet dicteren, maar er kan geen mens naar komen kijken.

Dat komt omdat alle groepsbijeenkomsten verboden zijn en omdat verplaatsingen zich moeten beperken tot ‘noodzakelijke’ verplaatsingen. Een en een toertje fietsen tussen de bloesems valt daar niet onder voor pakweg de Vlaams-Brabander uit Leuven die bovendien nog wil genieten van bloedpens met appelcompote in het Martenshof. De stad Sint-Truiden heeft trouwens ook alle activiteiten in die zin afgelast. Dus ook het zilveren huwelijksjubileum van de twee fruitreuzen, Jonagold en Conférence, die in 1995 in “de echt verbonden werden”. De stad Sint-Truiden is hier formeel in: “Bovendien worden alle evenementen van de stad Sint-Truiden tot en met 1 juli 2020 geannuleerd. De voorbereiding van evenementen vergt tijd, organisatie en financieel engagement. Zo kunnen al onze stadsmedewerkers zich nu volop inzetten ter bestrijding van de verspreiding van het Coronavirus”, vinden we in de stadsmededelingen.

Dat maakt dat de Haspengouwers de bloesems voor zich alleen hebben voor hun gezinsuitstappen, want in groep de bloesems verkennen is nog steeds verboden.