7-6Er zijn weer duizenden kraanvogels onderweg! Deze majestueuze vogels hebben overwinterd rond de Middellandse Zee. Door de snel oplopende temperaturen in combinatie met de zuidenwind trekken ze nu weer massaal naar het noorden.  Vooral in Limburg en  boven de oostelijke Ardennen maak je de komende dagen kans om grote groepen te zien en vooral ook te horen. Hun geluid is zo mooi!

In het najaar, als de kou invalt in het hoge noorden, trekken kraanvogels in groepen naar het warme zuiden van Europa. Ze overwinteren daar in grote 8-7aantallen, vooral in Spanje. Als dan in februari de temperaturen weer gaan stijgen en er een zuidenwind opsteekt, vliegen ze weer massaal naar hun broedgebieden in het noorden. Dan passeren ze ook de Ardennen en Limburg. Op topdagen zien vogelaars dan soms tienduizenden vogels. En als ze massaal overvliegen, terwijl ze een melancholiek trompetterend ‘krroeh-krroeh’ geluid laten horen, is dat fantastisch om mee te maken. Elke keer weer een kippenvel-moment, zeker als er een paar duizend “krienekranen” hoog in de lucht hangen te roepen.

20.000 zijn er al het Limburgs lichtruim gepasseerd dit weekend en verwacht wordt dat er nog vele duizenden de tocht naar hun broedgebieden moeten maken.