Vorige vrijdag vroegen de Zuid-Limburgse burgemeesters aan de Limburgse gouverneur om hun vraag naar een schakelzorgcentrum mee te ondersteunen bij minister Beke. En zondagavond was het zover.

“Gisterenavond verlossend telefoontje van minister Wouter Beke dat VLAAMSE regering ons dossier om over te gaan tot oprichting schakelzorgcentrum De Kroon goedkeurde! Op die manier slagen we erin om ziekenhuisbedden in Sint-Trudo Ziekenhuis vrij te maken voor nieuwe patiënten en krijgt elkeen de zorg die hij of zij nodig heeft”, meldt Burgemeester Veerle Heeren. “Merci aan mijn 12 collega burgemeesters en onze gouverneur om ons dossier te steunen maar ook aan mijn kabinetchef Inge Van Waeyenberge om samen met de algemeen directeur van de stad Sint-Truiden en mezelf dit huzarenstukje te klaren met een goed onderbouwd dossier.”

Het doelpubliek voor dit schakelzorgcentrum zal bestaan uit:

  • Patiënten die medisch gezien het ziekenhuis mogen verlaten, maar die (dikwijls om sociale redenen) nog niet naar huis kunnen, bijvoorbeeld omdat de zorg thuis nog niet continu gegarandeerd kan worden.
  • Herstellende COVID-19-patiënten die al sterk genoeg zijn om het ziekenhuis te verlaten mits zorgvuldig klinisch toezicht zodat ze bij eventuele achteruitgang snel terug naar het ziekenhuis worden verwezen.
  • Ook vanuit de triageposten van de huisartsen en in heel precaire thuissituaties kunnen mensen, in afwachting van ziekenhuisopname of een terugkeer naar huis, naar de schakelopvang worden gestuurd.

“Dit centrum kan een buffer bieden om bepaalde patiënten uit het ziekenhuis te houden of te halen. Door de goede voorbereiding kunnen we daar nu in Sint-Truiden snel starten”, zegt burgemeester Heeren. Sint-Truiden komt zo tegemoet aan de vraag van de Zuid-Limburgse burgemeesters die een snelle opstart van een schakelzorgcentrum in Sint-Truiden hadden gevraagd.