Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) wil de coronapas niet langer in leven houden dan strikt noodzakelijk. Dat zei ze in “De ochtend” op Radio 1. Gisteren mondde een betoging tegen de coronamaatregelen in Brussel voor de vijfde keer op twee maanden tijd uit in rellen. Grote frustratie bij de betogers is de coronapas. 

N-VA en Open VLD lieten in hun nieuwjaarsboodschappen weten dat ze die liever snel zien verdwijnen, maar ook bij CD&V wil men dus de pas niet langer in leven houden dan nodig. “De coronapas is in leven geroepen om het coronavirus te bestrijden, maar op het moment dat dat virus minder gevaarlijk wordt, denk ik dat we die pas niet langer nodig hebben”, aldus Verlinden.

De ministers van Volksgezondheid hebben beslist dat mensen met een verzwakt immuunsysteem een vierde dosis van het coronavaccin zullen krijgen. Dat heeft de Waalse minister van Volksgezondheid, Christie Morreale (PS), bekendgemaakt via Twitter. “De Hoge Gezondheidsraad beveelt aan om mensen met een verzwakt immuunsysteem, die erg kwetsbaar zijn en een hoog risico lopen op COVID-19, opnieuw een prik te geven. De ministers van Volksgezondheid hebben zonet groen licht gegeven, met implementatie binnenkort”, tweet Morreale. De Gezondheidsraad beschouwt de vierde prik voor deze specifieke groep als boosterprik, de vorige drie prikken vormen voor hen de basisvaccinatie.

Het aantal coronabesmettingen stijgt door. Voorlopige cijfers tonen aan dat er tussen 14 en 20 januari gemiddeld 44.104 besmettingen per dag bevestigd werden. Op woensdag 19 januari werden volgens voorlopige cijfers 60.799 besmettingen geregistreerd. Intussen vangen onze ziekenhuizen meer dan 3.000 covidpatiënten op.

De politie heeft bij de rellen tijdens de coronabetoging gisteren 228 mensen opgepakt. 11 zijn gerechtelijk aangehouden. 15 mensen, onder wie 3 agenten, raakten gewond. De politie zelf spreekt van “extreem geweld” dat “totaal onaanvaardbaar” is. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en premier Alexander De Croo (Open VLD) benadrukken dat de geweldplegers vervolgd zullen worden.