logo-de-wijze-stappers“Nu, laat ons duidelijk stellen dat we niet de intentie hebben om een wandelclub op te richten, daarvoor hebben we te veel respect voor de bestaande clubs en hun werking. Zelf ben ik zelfs aangesloten bij AVIAT, om maar te zeggen”. Aan het woord is Ronny Schmitz van De Wijze Stappers.

107611871_2634978716757805_8167289711807072830_nMarc Libens en Ronny Schmitz organiseren een Dankbaarheidstocht. “Dat is een kindje van Marc Libens en mezelf, gegroeid uit de corona-perikelen vorig jaar… Zelf verloor ik, met bijvoorbeeld Luc Coopmans, een zeer goede vriend en nadien stierven er nog meer mensen die ik kende, die ik graag zag… Idem dito met Marc, ook hij zag mensen gaan, die hij kende.

Het idee om naar Scherpenheuvel te gaan kwam van mij. Ik wou er een soort dankbaarheid insteken, dank dat we het virus (toen) het hoofd konden bieden en dat ons gezin en familie en vrienden gespaard bleven…. maar ook een hart onder de riem voor de mensen die geleden hebben en dierbaren hebben verloren… maar ook hoop voor hen die getroffen waren en die hopelijk het virus overwinnen”, vertelt Ronny.

Vorig jaar eerste tocht
Met Marc vond hij iemand die meteen op de kar sprong en samen hebben ze deze tocht vorig jaar voorbereid. “Eerst wilden we op en af te voet, maar dat leek ons wat zwaar, dus besloten we naar ginder te wandelen en met de fiets terug te keren… 34 km naar ginder en 38 km terug, we waren pompaf”, aldus Ronny

100087799_2599510010304676_9019888791451598848_nOm hun tocht niet “zomaar” te doen, besloten ze er een sponsoring van te maken en het geld aan een goed doel te schenken. Carine, de echtgenote van Ronny, werkt als kinderverpleegster in het Sint-Trudoziekenhuis en dus was de beslissing gauw gevallen : ze zouden doen het voor de Mediclowns. In juni vorig jaar sprong ook de Referee Academy van STVV op de wagen en twee van hen LIEPEN het parcours naar ginder en kwamen met de fiets terug… echt knap. Ze haalden tenslotte ruim 1.200 euro op, voor Marc en Ronny was de missie geslaagd.

En ondertussen kwamen er wat mensen bij… hun groepje ‘actievelingen’ staat op een 7-tal, maar ze worden vanuit de respectievelijke gezinnen en vriendengroepen toch goed opgevolgd. Wekelijks wandelen ze zo een 45 km : doorgaans 15 in de week op een avond en 25 tot 30 km in het weekend..

Tweede Dankbaarheidstocht
Dit jaar willen ze dus opnieuw een Dankbaarheidstocht doen, nummer 2 in de rij, op 25 april. Nu wél te voet op én af maar vertrek vanuit Zoutleeuw waardoor de totale afstand “doenbaar” is: 46 km. zWe vertrekken daar om 9u30 op de markt en momenteel zitten we aan een 15 deelnemers, allemaal wandelaars. De Referee Academy bekijkt nog of ze opnieuw mee kunnen. We gaan dit doen in bubbels van max 4 personen en ik ga dus iedereen met tussentijden laten vertrekken. Onderweg ga ik een “corona-wagen” rond laten rijden die alles wat in de gaten houdt. Het is wél de bedoeling dat iedereen zijn of haar eigen verantwoordelijkheid neemt. Als een groep een voorgaande groep inhaalt, moet deze opnieuw de afstand groter laten worden. Safety first”, aldus Ronny.

53890991_10218028656018790_5143339872307642368_oWie deelneemt, wordt gevraagd om minimum 5 euro te storten aan ons goed doel: opnieuw de Mediclowns via : Dankbaarheidstocht II | Mediclowns (koalect.com)  Wie niet deelneemt, kan ook gewoon storten… vanaf 40 euro krijgt men nadien ook een bewijsje voor de belastingen.

Wafels en speculaas
“Daarnaast verkopen we nu ook wafels en speculaas: men kan deze gewoon bestellen via dewijzestappers@gmail.com of op één van de data op de foto, langsgaan in de Tramstraat. De kinderen kunnen daar een zelfgemaakte en ingekleurde tekening achterlaten en als ze 1 euro in het potje gooien, krijgen ze een verrassing… ook krijgen ze ter plaatse een kleine wandeling aangeboden. Ter plaatse kunnen er eveneens wafels en speculoos worden aangekocht.
En nu maar hopen dat De Wijze Stappers op 25 april goed weer hebben en dat ze de 46 km uitgewandeld krijgen

Inschrijven? Doen!
Oh ja, inschrijven hiervoor kan via https://forms.gle/PF9EcRQFHMBQ3Khm6

Men mag dan een mailtje terugverwachten met info. Het is ook mogelijk om alleen tot Scherpenheuvel te wandelen, maar dan moet men wel zorgen dat men terug geraakt in Zoutleeuw of thuis…

Onderweg zal er 1 punt op de heenweg en 1 punt op de terugweg staan voor een kleine versnapering, net als in Scherpenheuvel zelf. En uiteraard zal er een wagen op het parcours zitten (naast de corona-wagen) die in geval van nood kan aangesproken worden…