De Tongerse korpschef gaat vanaf 1 april zijn job combineren met die van zonechef bij de zone Kanton Borgloon. “De vraag om politiezone Kanton Borgloon te depanneren heeft Tongeren welwillend bekeken omdat we ook kijken naar de bredere fusiegesprekken”, aldus Patrick Dewael deze morgen in Het Belang van Limburg.

Als we dan weten dat het politiecollege nu zegt dat het uiterlijk binnen de zes maanden een principieel akkoord wil bereiken voor een fusie van de politiezone Kanton Borgloon, de politiezone van Tongeren-Herstappe en die van Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken, gaat Dewael nog een stuk verder in de fusiegedachte.

Dewael lonkt k naar een gemeentelijke fusie met Heers en Borgloon (met beiden een liberaal bewind) en Kortessem, dat met de CD&V aan het hoofd in het schepencollege veel minder enthousiast is. Bovendien, wat gaat men dan doen met Alken en Wellen? Naar Hasselt versassen? En met de vroegere gemeenten Hoepertingen en Rijkel die meer bij Sint-Truiden aanleunen? En met de studie die de vijf gemeenten van de politiezone Borgloon besteld hebben om de leefbaarheid van een fusie tussen de gemeenten van de politiezone te onderzoeken? Een machtsgreep van Patrick Dewael in functie van de toekomstige regio’s die er zitten aan te komen? Of wishful thinking van een burgemeester die, geprangd tegen de taalgrens, wil uitbreiden en niet naar Bilzen wil of mag kijken?