Vandaag is het feest in Nieuw-Sint-Truiden: 22 mei is de feestdag van de Heilige Rita, een heilige die in deze Truiense wijk op handen wordt gedragen. Er is zelfs een Sint-Rita Genootschap met meer dan 800 leden.

Zuster Margarita (Rita) stierf in 1457. Vlak voor haar dood ontstond de legende van de roos, die in het putje van de winter zou hebben gebloeid in de tuin van haar vroegere huis. Door deze legende wordt de Heilige Rita vaak afgebeeld met rozen of worden er rozen aan haar geschonken. Sinds haar dood werden ook verscheidene miraculeuze genezingen aan haar toegeschreven. In 1628 werd Margarita zalig verklaard door paus Urbanus VIII en in 1900 heilig verklaard door paus Leo XIII.

Haar stoffelijke resten zijn goed bewaard gebleven en kunnen nog altijd worden bezichtigd in haar basiliek in Cascia (Italië) waar ze ligt opgebaard in een glazen kist. 

De Heilige Rita wordt op verschillende plaatsen in Vlaanderen vereerd, onder meer met novenen en triduüms. Ook in Nieuw-Sint-Truiden, in de Sint-Augustinuskerk. Niet verwonderlijk als we weten dat de verering van de Heilige Rita hier ingevoerd werd door de paters Augustijnen. Ze wordt onder andere aanroepen voor hopeloos gewaande zaken, langdurig zieken, de pokken, bij examenvrees en door vrouwen met een ongelukkig huwelijk.