Vorige zaterdag fietste De Truiense Fietsersbond met een dertigtal vrijwilligers en sympathisanten richting Runkelen en Duras om de onveilige verkeerssituatie ter plaatse aan te kaarten. Ze vetrokken zoals gewoonlijk aan het station en werden opgewacht door Willy Coninckx van buurtcomité Runkelen aan de Kasteeldreef in Duras samen met een aantal buurtbewoners.

De Fietsersbond wil dat er werk wordt gemaakt van enkele onveilige wegen en kruispunten in Sint-Truiden. Om hun eis kracht bij te zetten, fietsten de leden vandaag in colonne naar Runkelen en Duras.

Met de tocht wil de Fietsersbond aandacht vragen voor een veiligere fietsomgeving in Sint-Truiden, ook in de omgeving van Runkelen en Duras. “We hadden in een van onze nieuwsbrieven al gewaarschuwd voor doden”, vertelt Willy Coninckx van het buurtcomité in Runkelen. “En jammer genoeg is hier een week later een wandelaar verongelukt.”  Een van de gevaarlijke punten is de Herenstraat, vlak bij het kasteelpark. “Eens voorbij de huizen is er aan beide zijden van de Herenstraat enkel een modderige berm die zelfs te voet nauwelijks begaanbaar is”, gaat Coninckx verder. “De snelheid is er beperkt tot 50 km per uur maar de meeste bestuurders houden zich daar niet aan. We dringen al lang aan op een heraanleg met voetpad en fietspad.”  De Fietsersbond stelt voor om eenrichtingsverkeer in te voeren in de smalle straten en een aparte strook voor fietsers en wandelaars te voorzien. “Want met het Speelhof hier in de buurt, en het domein Nieuwenhoven en het kasteel van Duras komen hier veel fietsers en wandelaars”, vult Karel Lambeets van de Fietsersbond aan. “Maar ook voor de kinderen die hier naar de Chiro gaan zou het dan een pak veiliger worden”, zegde hij bij Radio2 Limburg.