Fruittelers van over heel Limburg trekken maandag 6 februari in colonne met hun tractoren naar Brussel. Ze gaan er actie voeren tegen de lage prijzen die ze voor hun producten krijgen en protesteren tegen de hoge marges die supermarkten genereren.

De boeren zijn boos omdat er geen eerlijke prijzen meer zijn. “Wij krijgen 30 eurocent voor een kilo van onze Jonagold appelen. In de winkel betaalt de consument 3 euro. Dan weet je genoeg”, klinkt het bij de telers van appels en peren. Ook de import van buitenlandse appels en peren zint de fruittelers niet. “Die is al jaren aan de gang en ondermijnt de toekomst van onze sector. Via Stayen in Sint-Truiden zal onze colonne naar de hoofdzetel van handelsfederatie Comeos gaan in Brussel. Nadien trekken we naar supermarkten om mensen te sensibiliseren over de prijzen.” De landbouwers nemen de secundaire wegen. Wie met de wagen naar Brussel moet kan dus best gewoon de autosnelweg nemen. Comeos ligt aan de rand ten zuiden van Brussel. In en rond de hoofdstad wordt er weinig hinder verwacht. “De bedoeling is niet om het verkeer te doen dichtslibben”, zegt men bij de protestanten. “We willen gewoon ons punt maken, maar zonder het verkeer te hinderen.”

Comeos

Waarom naar Oudergem trekken, waar de hoofdzetel van Comeos is gevestig? “Comeos vertegenwoordigt de Belgische handel en diensten. Hun leden verkopen aan bedrijven of rechtstreeks aan de consument, zowel in winkels als online. Zij zijn actief in 20 sectoren en omvatten kleine en grote handelszaken, restaurantketens en cateringbedrijven.”

Bij Comeos vinden ze de relatie met de landbouwers belangrijk. Wellicht zal een delegatie van de telers daar ontvangen worden voor een gesprek.

Foto ©Rudi De Cock