De Nationale Veiligheidsraad is heden bijeengekomen om de coronamaatregelen te evalueren, wetende dat ons land nu reeds meer dan 4.440 sterfgevallen kent door Covid-19 en dat de ziekenhuisopnames sinds begin april in dalende lijn is.

In totaal zijn er 7.107 patiënten opgenomen in het ziekenhuis waarvan 1.204 op intensieve zorgen.

De situatie in de ziekenhuizen is stabiel, maar in de woon-zorgcentra gaat het van kwaad naar erger. Een groot aandeel van het aantal overlijdens zijn rusthuisbewoners.

Wereldwijd heeft het virus al gezorgd voor meer dan 127.000 doden en meer dan 2 miljoen besmettingen.

De voorbije 24 uur zijn er 250 nieuwe ziekenhuisopnames plaatsgevonden en ongeveer 283 nieuwe overlijdens opgetekend voor België.

In Limburg zijn er 340 nieuwe besmettingen bijgekomen, waarvan het merendeel uit de woonzorgcentra, wat het totaal brengt op 4.149 besmettingen.

In het Sint-Trudo ziekenhuis verblijven momenteel 49 patiënten waarvan 6 op intensieve zorgen. Er zijn in totaal 128 patiënten ontslagen en jammer genoeg 66 personen overleden.

De Nationale Veiligheidsraad heeft de coronamaatregelen tot 3 mei verlengd.

Er zijn enkele wijzigingen doorgevoerd:

  • Inwoners van rust en verzorgingstehuizen en voorzieningen voor gehandicapten mogen slechts 1 bezoeker toelaten indien dit voorop aangevraagd is en indien deze persoon gedurende min. 2 weken coronavrij is. (Inwoner niet in mogelijkheid om zich te verplaatsen).
  • De woonzorgcentra kunnen beroep doen op ondersteuning van het leger.
  • Beschermingsmaterialen en hygiëne en de uitleg voor gebruik zullen extra voorzien worden aan woonzorgcentra en thuiszorg.
  • tuincentra en doe het zelf zaken kunnen volgens dezelfde voorwaarden als voedingswinkels open gaan
  • Containerparken gaan nog niet open (nu enkel op afspraak).
  • Veilige afstanden op werven maar werken mogen uitgevoerd worden
  • Geen festivals in zomer

Is geen versoepeling van de basisregels. Deze blijven tot 3 mei en moeten zo gerespecteerd worden. De regels moeten nageleefd worden om de opflakkering tegen te gaan vanwege dat er nog geen vaccin ontwikkeld is tot heden en het risico te groot is.