Zwaar noodweer heeft verschillende straten in het centrum van Sint-Truiden en in verschillende deelgemeenten onder water gezet. Ruim 100 oproepen liepen bij de brandweer binnen, vooral voor ondergelopen kelders en garages.

Het kmi had ervoor gewaarschuwd: onweersbuien met plaatselijk veel neerslag. Helaas was dit het geval in Sint-Truiden. De hemelsluizen gingen in de vooravond open en de hulpdiensten krijgen sindsdien heel wat oproepen voor ondergelopen kelders en garages.

Op dit moment worden alle oproepen volgens prioriteit behandeld. Alle korpsen van hulpverleningszone Zuid-West Limburg staan paraat. Verschillende korpsen onder meer uit Heusden-Zolder, Tessenderlo en Beringen schieten ter hulp. Ook de stad Hasselt biedt ondersteuning, zij schakelen een kolkenzuiger in die, samen met de kolkenzuigers van de stad Sint-Truiden, de rioolputten vrijmaakt op kritische plaatsen.

Het gemeentelijk rampenplan is afgekondigd. De prioriteit is nu kelders leegpompen en er vooral voor zorgen dat mensen uit de problemen geraken. Daarnaast stelt de stad zandzakjes ter beschikking op een aantal strategische locaties. Buurtbewoners kunnen deze afhalen in de loods in Zepperen (Waterkuilstraat) en het stadswerkhuis in het industriepark van Sint-Truiden (Sint-Jorisstraat 4510). De crisiscel volgt de situatie op de voet en neemt daar waar nodig bijkomende maatregelen. Alle mensen met schade wordt aangeraden om foto’s te nemen en contact op te nemen met hun verzekeringsagent om de schade aan te geven.

Het stadswerkhuis, de politie, de brandweer en het stadsbestuur helpen zowel op het terrein als in de gemeentelijke crisiscel.