Het is misschien wat vroeger om te praten over het tijdperk na Corona, want op dit moment begint de curve slechts af te vlakken. In China dacht men het einde van de pandemie bereikt te hebben, maar daar blijkt nu een tweede golf te beginnen zonder symptomen.
Maar toch willen we graag even stilstaan bij een mogelijk tijdperk na Corona. Wat gaat er effectief veranderen in onze levenswijze, of wat valt er zelfs volledig weg?
Cash geld
Voor Corona zagen we al stilaan een stijlere opmars van betalingen met giraal geld, onder andere Payconiq en contactloos betalen zorgden ervoor dat steeds meer mensen met de kaart onder de hand hun betalingen deden.
Tijdens de quarantaine wordt er van ons verwacht om zoveel mogelijk te betalen met de bankkaart, om overdracht van het virus via bankbiljetten of munten te vermijden. In Canada betaalt men al sinds 2011 met cash geld, dat gemaakt is uit plastic. Het is hygiënischer, maar vooral ook duurzamer.
Maar gaat de mindset niet volledig veranderen na Covid-19? We verwachten alvast een flinke toename van girale betalingen.
Handdruk geven
Een handdruk geven, het ultieme non-verbale van vriendelijkheid en beleefdheid staat ook ter discussie. We verspreiden immers veel sneller virussen door elkaar stevig de hand te drukken. In Oosterse landen gebruiken ze de buiging. Bij ons werd voornamelijk de elleboog gebruikt om de handdruk te vervangen, maar gaat deze tendens zich ook doorzetten na het Corona tijdperk?
Toonbanken
Vele noodzakelijke winkels die vandaag de dag nog open zijn doen beroep op bedrijven om een spatscherm te installeren. Waar het vroeger enkel in bankkantoren en postkantoren de tendens was om een barrière te plaatsen tussen klant en werknemer.
Maar gaan de bedrijven dit spatscherm terug weghalen na de Coronacrisis? Zij hebben er tenslotte alle baat bij dat de uitbater en hun werknemer niet besmet geraakt. Ook vanwege de klant zal er meer begrip zijn na deze crisis voor de aanwezigheid van zo’n spatscherm.
Ziekteverzuim
We zullen met z’n allen nooit meer gaan werken als we ziek zijn, zei viroloog Marc Van Ranst laatst op het nieuws. Maar wat met het ziekteverzuim? Gaat hier niet op grote schaal misbruik van gemaakt worden door werknemers die graag eens een snipperdagje nemen? De verwijzing naar het Corona tijdperk zal nooit veraf zijn…
Wat denken jullie? Zijn er nog belangrijke elementen in ons dagdagelijkse leven die gaan veranderen? Laat het ons hieronder zeker weten!