Een gemeenteraad in Heers is al gedurende decennia een schouwspel met de nodige hoeveelheid dramatiek, retoriek … en soms humor. Dat was deze week niet anders.

Schepen van Financiën Kristof Pirard (VLDUMONT) stelde de jaarrekening van 2019 voor. “We sluiten af met een positief budgettair resultaat van 959.971 euro. In exploitatie blijven de uitgaven 528.666 euro onder de raming, terwijl de ontvangsten 337.591 euro hoger uitvallen. Aan de investeringskant is er een tekort van 269.753. We investeerden voor 1.098.342 euro. We deden ook verder aan schuldafbouw.”

Tot zover het nieuws van de meerderheid. En wie zou denken dat de oppositie hiermee content was? Niemand. Voor Jan Leus (N-VA) was de jaarrekening het resultaat van een jaar knoeien. “In 2019 werden er slechts 18,82 procent van de investeringen uitgevoerd. Je hebt budgettaire ruimte gemaakt door de leningen te herfinancieren op 20 jaar, natuurlijk gaat de schuld dan omlaag. Wel gaat dit gepaard met een meerkost van 500.000 euro. Dit is geknoei met belastinggeld waarvoor jullie de bak mogen indraaien”, besloot Leus.

De oppositiepartijen CD&V, N-VA en Hecht hadden ook een leuk voorstel, maar vingen bot bij de meerderheid. Ze riepen in een extra punt op om solidair te zijn met diegenen die getroffen zijn door de coronacrisis. De mandatarissen willen hun zitpenningen voor twee maanden afstaan aan de Heerse afdeling van het Rode Kruis en aan Sint-Vincentius Heers. Toch ging de meerderheid niet mee in dit verhaal. “Er zijn nog andere verenigingen met goede doelen die nu in de kou blijven staan”, zei burgemeester Henri Dumont (VLDUMONT). Dus: geen centen voor Sint-Vincentius en het Rode Kruis, tenzij de oppositie alsnog zou besluiten hun zitpenningen aan het goede doen te spenderen.