Het gemiddelde aantal nieuwe coronagevallen per dag is opnieuw gedaald tot onder de 10.000. Dat blijkt uit cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano die zondag zijn vrijgegeven door het kabinet van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

In dezelfde periode werden per dag gemiddeld 76.500 tests uitgevoerd, met een positiviteitsratio van 14,02 procent.
Van 13 tot en met 19 december waren er bijna 196 ziekenhuisopnames per dag als gevolg van Covid-19, ook een flinke daling. In totaal lagen er zondag 2.611 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen (-37 ten opzichte van zaterdag), onder wie 746 op de afdelingen intensieve zorg. Dat is een daling met 20 patiënten tegenover zaterdag. Voor het eerst sinds eind november komt het aantal patiënten op intensieve zorg zo onder 750.
Volgende woensdag is er een Overlegcomité bij ons. Bij de virologen en politici is er niemand die durft zeggen dat we zeker níét dezelfde kant als Nederland op gaan: een sluiting van alles en nog wat behalve hetgeen essentieel is om te leven. Het politieke kat-en-muis-spel in België zal er wel voor zorgen dat we woensdag waarschijnlijk een vlees-noch-vis-oplossing krijgen, iets doen en uiteindelijk … toch niks doen.
“We kunnen er nu nog niet op vooruitlopen”, klinkt het op het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). “De adviesgroepen zijn druk bezig met de voorbereiding en omikron zit mee in de analyse. Versoepelingen komen er in elk geval niet.” En Jan Jambon hebben we de voorbije week nog niet gehoord.