De Limburgse derby, iedereen kijkt er naar uit, maar als we op het veld kijken, dan zien we één (1) Limburger op het veld staan, en die haalt dan de rust nog niet eens. Een spijtige vaststelling voor het Limburgs voetbal, maar ja, de Limburgers die wat kunnen sjotten verkopen hun voetbalziel elders voor een bord linzensoep … en komen nooit meet terug!

We hadden onze chips nog niet uit het zakje gehaald, of we zagen STVV al knoeien om de bal achteraan weg te krijgen. Maar dat lukte niet en bij de allereerste aanval was het Ito die slim teruglegde op Bogonda die genadeloos de 0-1 op het bord prikte in de 4e minuut. STVV nog niet wakker of te gefocust? Wie zal het zeggen. Het antwoord van STVV kwam in de 9e minuut: een schicht van Asamoah ging rakelings langs.

In de 20e minuut verraste Nazon de Genkse verdediging maar zijn voorzet ging de mist in. De laatste 10 minuten was het initiatief echter wel voor STVV in zijn zoektocht naar de gelijkmaker. Even was er nog een scrimmage voor het Genkse doel. Caufriez probeerde de bal door een bos van benen te duwen, maar Vukovic belette dat door vlug op het leer te duiken.

In minuut 23 produceerde Paul Garcia een dramatische inspeelpass en Maehle recupereerde. Via Onuachu kwam de Deen alleen voor Schmidt, maar de STVV goallie verhinderde de 0-2.

Verdiend gelijk
In minuut 28 viel de goal dan wel aan de goeie kant! Iets wat leek op een ingestudeerde hoekschop mondde uit in een doelpunt voor STVV. Filippov bracht de bal laag en strak voor richting penaltypunt en Suzuki haalde verwoestend uit. Vukovic dook nog naar zijn kortste hoek, maar tevergeefs. Het schot van de Japanner vloog tegen de touwen.

Niet voor lang. In minuut 31’maakte Bongonda een fantastische goal. Een treffer die letterlijk en figuurlijk uit de lucht kwam vallen. Vanop 30-35 meter verraste Bongonda Schmidt met een perfect uitgevoerde lob over Schmidt heen die te ver voor zijn doel stond. Flater van de Japanner, knap van Bogonda op een ogenblik dat STVV klaar stond om Genk bij de keel te grijpen.

STVV wilde wel, maar Genk niet
De tweede helft was STVV  baas. Maar desondanks kreeg Onuachu een enorme kans op 1-3! De Nigeriaan gebruikte z’n lengte op een center van Ito en won het kopduel van Teixeira. Maar Schmidt ging uitstekend plat en keerde de bal voor de lijn in minuut 55.

In de 59e minuut verkwanselde Nazon nog  een mogelijkheid voor de thuisploeg. Lucumi kopte slecht terug op Vukovic en daardoor moest de Haïtiaan eigenlijk profiteren van een zeldzaam Genks foutje achterin. Maar de spits was te verrast om de 2-2 te maken. Of te vermoeid, want Nazon had toen al heel wat kilometer in de benen.

Sensatie in minuut 80. Teixeira kopte op de bovenkant van de lat! De Genkenaren probeerden STVV het laatste kwartier in slaap te wiegen, maar centrale verdediger Jorge Teixeira speelde dat spel niet mee. De bezoekers kropen door het oog van de naald. Ahoewel we ons toch de bedenking maakten welke de uitslag zou geweest zijn als de helft van de passes van STVV zou aangekomen zijn!

Een maagdelijke kunstgrasmat
Genk haalde het wedstrijdeinde via onnodige tijdwinst (als de thuisaanhang in het stadion zou gezeten hebben, dan was de kreet van antivoetbal geen loze praat geweest, want Genk wou niet meer), en dankzij de flaterende scheidsrechter Eric Lambrechts die Steve De Ridder nog een onverdiende tweede gele en dus rode kaart aansmeerde, waarschijnlijk een beloning omdat hij STVV gedurende 92 minuten meer schwung had gegeven.

Het besluit? Genk kreeg veel te veel en STVV te weinig. Maar waar we wel zeker van zijn: de kunstgrasmat kwam ongeschonden uit de wedstrijd en de tribunes werden niet afgebroken dankzij de puike inzet van de Truiense politie die een aantal Genkse amokmakers, die aan Stayen niks verloren hadden, een tijdje de bak in draaide.