Voor wie vanuit Haspengouw een beetje verkoeling en ontspanning zoekt en kiest voor de Vlaamse kust, zal dit weekend niet de enige zijn. De horeca verwacht dat het verlengde weekend met maandag 15 augustus dé topper wordt van de grote vakantie. Net nu zal ook de zee zeer gevaarlijk zijn. Het zou niet de eerste keer zijn dat met springtij mensen het leven laten.

Misschien eerst beginnen met het goede nieuws. De treinen sporen best vlot op deze zaterdagochtend. Heel wat mensen uit onze Haspengouwse gemeenten vertrekken liever vanuit de stations Tongeren, Alken of Sint-Truiden dan in de file te moeten staan. Hoe het daar zal verlopen valt moeilijk te voorspellen.

Springtij

Eenmaal aan zee zal de temperatuur lager liggen dan in Zuid-Limburg, ongeveer 4 graden verschil. Aan zee steekt deze namiddag een matige zeebries op uit noordoostelijke richting. Voor wie in de zee gaat wordt het extra uitkijken. De kustreddingsdienst waarschuwt nu al voor het springtij dit weekend. Bij springtij komt het water zeer snel op. “Tel daar die namiddagbries bij op en je krijgt een gevaarlijke situatie”, klinkt het bij de life guards. “Het maakt de zee ronduit verraderlijk. De zee zal verraderlijk snel opkomen en redelijk onstuimig zijn. Zwem daarom zeker in een bewaakte zone. Wij als redders kunnen je daar goed in de gaten houden en als je in de problemen komt, dan zijn we er snel bij. En als je niet goed kan zwemmen, ga dan zeker niet te diep in de zee. Want door de sterke stroming kan je makkelijk omvergetrokken worden. Ja, we zijn de komende drie dagen extra alert. We toeteren liever een keer teveel dan te weinig.”

Foto – ©Rudi De Cock – “De redders van de ploeg in Nieuwpoort staan extra op scherp omwille van het springtij”