“Mijnheer, wanneer begint de mis hier? Het is vandaag toch 15 augustus, en dan is er toch elk jaar een openluchtmis achter de kapel om drie uur.” Voor ons staat een dame met haar moeder, ze hebben een vouwstoeltje in hun hand en waren duidelijk niet voor een ijsje of een pannenkoek naar Helshoven gekomen.

Het zomerterras van ‘t Huis Zonder Naam zat gezellig vol, ondanks het feit dat er eigenlijk weinig te doen was in Helshoven.

Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart is de jaarlijkse hoogdag in Helshoven waar men het meer dan al 270 jaar Maria vereert die er een dood kindje weer tot leven wekte, in een 770 jaar oude kapel. Broeder Arsène Martens, een uitwijkeling van Helshoven die nu als Assumptionist in Zepperen verblijft, heeft van de kapel en de verering zijn levenswerk gemaakt, maar de kranige negentiger kan het fysiek niet meer.

Maar met of zonder broeder Arsène, het was vandaag 15 augustus, en aan de kapel deed de horeca gouden zaken en ook in de kapel was het bij tijd en wijle druk. “Ge ziet toch in welke tijd we leven, ik heb meer schrik van die corona dan van de Duitsers in de oorlog. Die konden mij niks maken, maar tegen dat virus kunt ge niks doen”, zegt een gemaskerde kapelbezoeker na zijn bezoek aan Onze-Lieve-Vrouw van de Blijde Vrede.

Je ziet het dus, er zijn nog echte katholieken maar waar die nog ergens een mis vinden, dat is een ander verhaal. En in Helshoven kon je wel lezen dat er om 15.00 uur een mis zou zijn, maar nergens was een affiche, bordje of verwittiging dat er wegens corona dit jaar helemaal niks was! Jammer, maar gelukkig voor de horeca!