Het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden heeft als een van de eerste ziekenhuizen in België een thermische camera in gebruik genomen die de lichaamstemperatuur van bezoekers tot op 0,3 °C nauwkeurig kan monitoren. De camera zorgt voortaan voor een extra screening op de spoedafdeling. Nog voor de patiënt de afdeling kan betreden wordt automatisch de temperatuur gemeten. De behoefte aan het monitoren van lichaamstemperatuur is groot op openbare plekken zoals in ziekenhuizen. Dr. Joan Vlayen, hoofdarts in het ziekenhuis, ziet de camera als een aanzienlijke verhoging van de veiligheid bij de uitbraak van een virus als corona. De Dahua-camera is geschonken door beveiligingsfirma Seris uit dankbaarheid voor het zware werk dat zij hebben verricht. 

Extra veiligheid voor patiënt en arts

Het Sint-Trudo is een van de ziekenhuizen die al jaren patiënten systematisch screent voor zij de spoedafdeling betreden. Woordvoerder Miet Driesen vertelt hoe dit in zijn werk gaat: “Je belt eerst aan in een afgesloten ruimte. De triageverpleegkundige stelt je via de parlofoon vragen over je symptomen. Als je koorts hebt of je grieperig voelt, word je via een apart traject opgevangen in een isolatieruimte, waar je verder onderzocht wordt in afwachting van de diagnose. Daarbij worden de nodige beschermende maatregelen gehanteerd.”. De thermische camera van Dahua biedt nu een extra ondersteuning in het controleren van patiënten.

 Nauwkeurige thermische camera
Na de uitbraak van het coronavirus besloot Dahua Technology als wereldwijd actief technologiebedrijf om een bijdrage te leveren aan het controleren van het virus door hun bestaande thermische camera door te ontwikkelen. De camera’s kunnen inmiddels contactloos, snel en zeer nauwkeurig lichaamstemperatuur monitoren. Met een capaciteit van maar liefst drie personen per seconde en met een maximum van 25 personen tegelijk is de camera zeer geschikt voor locaties waar groepen mensen tegelijkertijd samenkomen, zoals ziekenhuizen, luchthavens, treinstations en scholen. Met de traditionele manieren van lichaamstemperatuurmeting kan het uren duren om de temperatuur van grote groepen te controleren.

Gulle schenking
Beveiligingsfirma Seris schonk de apparatuur aan het Sint-Trudo Ziekenhuis uit dankbaarheid voor het zware werk dat het medisch personeel en alle hulpverleners de afgelopen maanden hebben verricht. “Het Sint-Trudo Ziekenhuis bevindt zich in een van de zwaarst getroffen regio’s van België en heeft ontzettend veel coronapatiënten verzorgd. Wij zijn al jarenlang partner van dit ziekenhuis en besloten daarom onze specialisatie in te zetten om het ziekenhuis te helpen. Met deze slimme tool verbeteren we de veiligheid van de patiënten en het personeel.“. aldus de CEO van Seris.