De internationale motorrijtuigverzekeringskaart, beter gekend als de “groene kaart”, is het officiële bewijs dat je motorrijtuig door een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid is gedekt. Je ontvangt dit document van uw verzekeraar.

Pas op! De internationale motorrijtuigverzekeringskaart is een verplicht boorddocument. Indien je de openbare weg op gaat, moet je voor je voertuig steeds de internationale motorrijtuigverzekeringskaart kunnen voorleggen.

Die kaart heeft een dekkingsgebied :

  • die kaart is geldig in de landen die niet zijn doorgehaald in de lijst van de landen op de kaart;
  • het gebruik van het in die kaart genoemde motorrijtuig wordt in ieder bezochte land gegarandeerd overeenkomstig de in dat bezochte land geldende regeling betreffende de verplichte aansprakelijkheidsverzekering.

Indien je reist in een land dat niet wordt gedekt door de internationale motorrijtuigverzekeringskaart, moet je aan je verzekeraar een garantie-uitbreiding vragen voor dat land of moet je aan de grens van dat land een extra verzekering nemen.

Je moet altijd in staat zijn om te bewijzen dat je motorrijtuig is verzekerd. Vroeger was er sprake van de groene kaart. De kaart verandert nu qua vorm.

Tot 1 juli 2020 neemt de internationale motorrijtuigverzekeringskaart, zogenaamd “groene kaart”, de huidige vorm aan van een papieren groene kaart.

Vanaf 1 juli 2020 verandert de vorm van de internationale motorrijtuigverzekeringskaart: de internationale motorrijtuigverzekeringskaart wordt niet meer op groen papier gedrukt maar ofwel op wit papier ofwel in elektronische vorm op een witte achtergrond.

Sommige verzekeraars zullen daarom het verzekeringscertificaat voortaan ook in digitale vorm aanbieden. In dat geval kunt u uw verzekeringskaart op uw smartphone opslaan of zelf uitprinten.

Opgelet! Als je ervoor kiest ze op uw smartphone op te slaan, vergeet dan niet het document te delen met de andere bestuurders, ook al zijn die occasioneel. Voorbeelden hiervan zijn alle leden van je gezin die het voertuig ook af en toe besturen, de buurman die je voertuig leent of je garage wanneer zij je voertuig meeneemt voor een technische controle… Ze moeten immers allemaal kunnen bewijzen dat het voertuig goed verzekerd is bij een controle, een ongeval…

TIPS: Indien je naar het buitenland reist, raden wij je aan om altijd een papieren versie bij te hebben. Op die manier kan je, indien je wordt geconfronteerd met technische problemen of diefstal van je smartphone, toch de nodige documenten voorleggen. Het is ook mogelijk dat de autoriteiten van het bezochte land enkel een gedrukt document aanvaarden.

De internationale motorrijtuigverzekeringskaart wordt bovendien niet meer dubbelzijdig afgedrukt

Een beschrijving van het model van de internationale motorrijtuigverzekeringskaart is terug te vinden op de website van het Belgisch bureau van de Autoverzekeraars.

Ben je na 1 juli 2020 nog in het bezit van een geldige groene kaart? Geen probleem! Tot 31 december 2021 blijven de groene, dubbelzijdige, internationale motorrijtuigverzekeringskaarten waarvan de geldigheidsduur nog niet is verlopen, geldig.

Vanaf 1 januari 2022 zijn enkel nog de elektronische versie op een witte achtergrond of de witte papieren versie geldig.