Heb je eens zin om even uit te waaien, de rust op te zoeken, te voelen wat er met en in de natuur gebeurt rond de jaarwisseling? Al eeuwenlang vieren onze voorouders in deze donkere periode van het jaar het midwinterfeest. Waarom was dit natuurfeest zo belangrijk voor hen, en welke rituelen gingen ermee gepaard? Is Kerstmis verwant met dit feest?

Bij Kerstmis horen allerlei tradities, de ene al wat ouder dan de andere: een kerstboom versierd met lichtjes, een heerlijk gebak in de vorm van een boomstronk, het eten van een gevulde kalkoen, het kussen onder de maretak, Santa Claus en zijn rendieren … Een van de oudste tradities is de kerststal. Bijna iedereen kent de figuren uit de kerststal: Maria, Jozef, het kindje Jezus in de kribbe, de os en de ezel, de herders en de drie koningen.
Schilderijen, beelden en prenten hielpen de gewone mensen in de middeleeuwen het geloof beter te begrijpen. Het kerstverhaal moest tot de emoties van de mensen spreken.
Vandaar de prachtige meesterwerken vol met interessante details. Benieuwd om de geschiedenis, de rituelen en de folklore van 5000 jaar feesten rond midwinter te ontdekken?
Schrijf je dan in voor één van onze midwinterverhalen wandelingen.
Zondag 19 december van 15u tot 17u, startplaats: Kerk van Kuttekoven – 3840 Borgloon
Zondag 26 december van 14u tot 16u, startplaats: Kapel van Helshoven – 3840 Borgloon
Dinsdag 28 december van 14u tot 16u, startplaats: Dorpsplein van Ulbeek
Woensdag 29 december van 14u tot 16u, startplaats: Herkenrodehoeve te Opheers
Donderdag 30 december van 14u tot 16u, startplaats: Sint Genovevakerk te Zepperen
Afstand: 4 km
Prijs: € 8 per persoon
Kruidige kerstdrank en stukje Christmas-cake inbegrepen
Inschrijven verplicht op info@hartighaspengouw.be