Haspengouwse Zondaggasten is een nieuwe reeks van zes maandelijkse praatshows in de feestelijke Academiezaal. De openingsshow van het nieuwe seizoen op zondagnamiddag 26 september begint “Onder de kerktoren”. Wat moet er worden van het Haspengouwse dorp als bakker en beenhouwer met pensioen zijn, kerken en schooltjes gesloten zijn, het kerkplein een parkeerterrein is geworden en niemand nog weet waar de dichtstbijzijnde bankautomaat staat?
Hierover gaat gastheer Guido Wevers in gesprek met de muziekjournalist Jasper Van Loy. Hij schreef over popcultuur voor Knack, Focus en Veto. Vandaag werkt hij als muziekredacteur voor Studio Brussel. Hij groeide op in Oevel, een Kempens dorp en woonde in Antwerpen en Mechelen. Belangrijkste: in coronatijd, toen het stads- en het dorpsleven stilvielen, schreef hij een pleidooi “Onder de kerktoren. Waarom Vlaamse dorpen een toekomst hebben!”. Dit boek is gebaseerd op sociologische analyses en meer nog op talrijke gesprekken met oude en nieuwe dorpsbewoners, ook in Kerniel en Riemst. Naast veel heimwee naar het ‘dorp van weleer’ klinken er ook positieve stemmen van nieuwe dorpsbewoners. Volgens Jasper Van Loy kan het dorp groener, socialer en warmer dan we ooit hadden durven dromen in een betongrijs Vlaanderen. In samenspraak zullen zondaggast en gastheer een antwoord geven op de vraag “Wanneer en hoe hebben onze Haspengouwse dorpen een toekomst?” Het gesprek zal afgewisseld worden met live (pop)muziek van pianist Conrad Nuyts en violiste/zangeres Mayte Levenbach. Tijdens een gezellige zondagse pauze met vlaai en koffie verkoopt en signeert Jasper Van Loy zijn boek, uitgegeven door Davidsfonds.
In het tweede deel komt theatermaker Guido Wevers met de vertelling “Het leven van Odille B.” op de bühne. Het is een onverbloemde ode aan leven en overleven op het platteland, weg van de stad. Guido Wevers volgde de opleiding theateragogiek aan de befaamde Maastrichtse toneelschool. Hij regisseerde talloze amateur en professionele gezelschappen. Hij was directeur van theatergezelschap Arsenaal in Mechelen en van het theater Vrijthof in Maastricht.
In de lockdown periode herschreef G. Wevers de vertelling over Odille B., schilderde taferelen op plankartes en ontwierp een minihuiskamertheater. Toen beperkte huisbezoeken weer mogelijk werden, speelde hij deze huiskamervertelling her en der voor een handvol vrienden. In de Academiezaal wordt de kamervoorstelling “Het leven van Odille B.” begeleid met live muziekimprovisaties van pianist Conrad Nuyts en violiste Mayte Levenbach.
PRAKTISCH
Tickets kosten 11 euro, koffie en taart inbegrepen. Korting voor jongeren, groepen en mensen met een beperkt inkomen. Reserveren kan bij de UITbalie in het cultuurcentrum-&- bibliotheek, ook telefonisch op 011/701.700 of via de www.debogaard.be/programma/haspengouwse.zondaggasten-2