“Staan op een potentieel kantelpunt. De plateaufase maakt plaats voor een stijgende trend”, zegt Sciensano-viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie van vandaag door Sciensano. “We zien nu een aanhoudende stijging. Dat in alle provincies en in de meeste leeftijdsgroepen. Vermoedelijk geraken we deze week aan 3.000 besmettingen per dag. Dit betekent dat er duidelijk meer virus in omloop is”.
De belangrijkste boodschappen van Marc Van Gucht waren:
“Zo’n 6 procent van de vastgestelde besmettingen leidt tot ziekenhuisopnames. Dat percentage blijft stabiel. We kunnen dus deze week meer ziekenhuisopnames verwachten.
Ook de drempel van 2.000 bezette ziekenhuisbedden is overschreden. Het is geleden van 28 december 2020 dat er nog 500 patiënten op de dienst Intensieve Zorg lagen. Maar in december zaten we in een dalende fase, nu in een stijgende fase.”
“De curve van Intensieve Zorg stijgt net iets sneller dan de ziekenhuisopnames. Dus er wordt iets vaker doorverwezen naar Intensieve Zorg dan enkele weken terug”.
“Ziekenhuizen hebben al aangeven dat 1.000 het maximaal aantal Covid-patiënten op Intensieve Zorg is om kwalitatieve zorgen te kunnen geven. Dat lijkt nog ver verwijderd, maar het kan snel gaan. We staan dus op een potentieel kantelpunt. Maar kunnen het verloop van de curve nog verder bepalen.”
“Mijn belangrijkste advies is om dichte contacten te beperken. Mensen die u niet ontmoet, kan u niet besmetten. Denk ook aan telewerk. Zet er zo veel mogelijk op in. Het is en blijft een effectieve maatregel.”
Meeste besmettingen bij tieners
De wetenschappers zien een stijging bij alle leeftijdsgroepen, behalve bij de 90-plussers. Daar dalen de cijfers nog. Het zijn de tieners waar we nu het grootste aantal nieuwe gevallen vaststellen. De toenames doen zich voor in alle provincies van het land.
Twee dagen zonder overlijdens in WZC
Gelukkig dalen de overlijdens wel nog. Gemiddeld vielen er 24 overlijdens per dag te betreuren. Dat is 9 procent lager dan de week ervoor. De daling wordt uitsluitend gedreven door de dalende trend bij rusthuisbewoners. Daar liggen de overlijdens opnieuw 47 procent lager dan de week ervoor. Voorbije week waren er zelfs twee dagen waarop geen enkel Covid-overlijden in de woon-zorgcentra werd gemeld. Dat is geleden van september 2020. Die trend hebben we te danken aan de vaccinatie.
“Belangrijk dat mensen zich laten vaccineren”
Van Gucht las ook enkele boodschappen van de Taskforce Vaccinatie voor.
“We zijn deze week begonnen met een nieuwe fase: de inenting van 65-plussers. Dat is opnieuw een mijlpaal. Ondertussen zijn er meer dan 775.000 eerste dosissen toegediend. En de kaap van 1 miljoen totaal toegediende vaccins is al een tijdje overschreden.”
“In het belang van de volksgezondheid zal de vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin zoals gepland verdergezet worden. We vaccineren momenteel de oudere bevolking. Het is cruciaal die niet te onderbreken.”
“Experten vinden geen verband tussen AstraZeneca en mogelijke gezondheidsrisico’s. Het vaccin werd ondertussen wereldwijd massaal toegediend. Het aantal tromboses ligt lager dan wat je zou verwachten bij de algemene bevolking. Wij zijn nog steeds van mening dat het een effectief vaccin is voor alle volwassenen.”
“Op basis van de huidige gegevens kunnen we stellen dat de voordelen van AstraZeneca groter blijven dan de risico’s. Het is absoluut belangrijk dat mensen zich laten vaccineren. Nog meer prioritair is de veiligheid en gezondheid van mensen. Achter elk cijfer staat een mens. Elk geval van trombose wordt dan ook geregistreerd door het Geneesmiddelenagentschap (FAGG). Zij bezorgen de gegevens aan het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA). Elk van deze gevallen wordt ernstig genomen en nauwgezet gevolgd.”
Experten en beleidsmakers volgen alle info en nieuwe feiten. Het advies dat donderdag door EMA zal geformuleerd worden, is erg belangrijk en we zullen dat ook volgen.
Men kan zeggen en denken van AstraZeneca wat men wil, de prijs van hun spul is tenminste fatsoenlijk. Alhoewel dat nu in hun nadeel speelt.