Bij de familie Briffoz in Jeuk is het al enkele dagen alle hens aan dek. Van ‘s morgens zeer vroeg tot ‘s avonds laat worden de krieken voor sap en bier binnengehaald. Fruitboer Maxim Briffoz hoopt op een oogst van 200 ton. Om het goed vooruit te laten gaan is er de ‘kriekenschud’-machine, die ervoor zorgt dat de krieken in een recordtempo kunnen geoogst worden. De bedoeling is om de klus te klaren voor de hittegolf. Want dan zouden de krieken wel eens kunnen koken op de bomen.

Om vijf uur floepen de lichten aan ten huize van de familie Briffoz. “De dag begint met een flink ontbijt met koffiekoeken voor onze arbeiders”, vertelt gastvrouw Jorien Neuteleers. “Er zijn dorstlessers tussendoort en we voorzien altijd een stevig avondmaal. Dat is belangrijk want de arbeiders moeten werken van 6u ‘s morgens tot minstens 17 uur ‘s avonds. Ze worden hier dus goed verzorgd”, lacht Jorien. De kriekenoogst van 15 hectare aan plantages betekent lange dagen van hard doorwerken.

Maxim Briffoz levert al jaren zijn Gorsem-krieken aan bekende brouwerijen Liefmans en Timmermans

Hoewel de krieken te weinig regenwater kregen en daardoor kleiner uitvallen dan normaal, wordt er toch veel van de oogst verwacht. Dat het zo weinig geregend heeft, is ook meteen de reden waarom de kriekenpluk iets later dan anders plaatsvindt. “Per dag plukken we zo’n 20 ton”, steekt echtgenoot Maxim Briffoz van wal. “Toen alles nog met de hand gedaan werd, plukte één persoon per dag 120 kilo krieken. Vandaag de dag zijn er machines om de kriekenbomen te schudden. De ‘kriekenschud’ doen we met enkele arbeiders en familieleden. We halen ongeveer 20 ton per dag. Eerst oogsten we de Kelleriis, een zoet-zure soort van smaak, ideaal voor het sap en om te wecken (het inmaken in bokalen, nvdr.). Die gaan naar een conserven- en sapfabrieken. Daarna is het de beurt aan de Gorsemvariant, uniek hier in Gingelom. Die is veel zuurder van smaak. Ze wordt fel gegeerd door brouwerijen voor het maken van hun kriekenbier.

Kriekenschud

De ‘kriekenschud’ maakt dat er op de plantage slechts een handvol arbeiders nodig zijn. “Het klassieke plukken ligt al een tijdje achter ons”, vertelt Maxim. Met deze machine worden de kriekenbomen geschud met 2 grote klemmen die de boom omarmt en dan begint te trillen. Op die manier vallen de rijpe krieken met bosjes naar beneden, en vallen ze op een zeil dat naar de loopband wordt getrokken. Daar worden takjes en bladeren verwijderd en belanden de krieken in de paloxen, en zo worden ze naar de fabriek gebracht. Daar wordt er sap van gemaakt of wecken ze de krieken in bokalen. De kriekenschud zelf kan je bekijken op de Facebookpagina van TruiensNieuws bij video’s.

Hobbybrouwerijen

Aanvankelijk leverde de familie aan Brouwerij Liefmans, maar door de hoge populariteit van de kriekenbieren zijn daar ook andere brouwerijen bij gekomen zoals Timmermans. De laatste jaren ziet Maxim een opkomst van hobbybrouwers. “Die mensen zijn zo enthousiast dat ze graag tot hier komen om onze jonge boompjes die we zes jaar geleden geplant hebben en die nog niet op volle opbrengst zitten, handmatig komen plukken.”

Beeldmateriaal – ©Rudi De Cock