Minnaars van de maan en fotografen hadden deze avond hun terrasstoelen buitengezet -daar was het ook het weer voor-, een pintje erbij gehaald en zich klaargemaakt voor een fascinerende avond, want deze avond was ons land een roze supermaan zien.

Een roze supermaan is een prachtig fenomeen dat alleen voorkomt als de volle maan samenvalt met het perigeum. Wat is dat voor iets, het perigeum? Dat is het punt in een baan rond de Aarde dat het dichtst bij het zwaartepunt van de Aarde ligt. Vanavond was dat dus het geval en lag de maan ‘maar’ 357.000 kilometer ver van de aarde. De maan leek dus zo’n 7 tot 14% groter l en ze was ook 30% helderder dan normaal!

Een supermaan is normaal gezien vrij zeldzaam. Toch één van de dingen waar we dit jaar al geluk in hadden, want het is al de derde keer dat we in 2020 dit fascinerende natuurfenomeen kunnen bewonderen in Europa. Op 9 februari en 9 maart was er ook al een supermaan te zien.

Toch was de supermaan van vanavond 7 april bijzonder. Het was de allereerste na de lente-equinox, of de seizoenswisseling. Vandaar wordt die ‘de roze’ supermaan genoemd. De maan was evenwel niet rose, maar hij wordt zo genoemd omdat de timing tegelijk valt met de bloeitijd van de roze vlambloem en de lentebloemen aan de kersenbomen. De maan straalde eerder roodachtige en oranje tinten uit. Wat het zeker niet minder mooi maakt!

Je hoort wel vaker dat de maan een effect heeft op het leven op aarde. Volgens astrologen kunnen we vannacht de effecten van de roze supermaan een stuk sterker voelen. De maan zou wat meer balans brengen in ons leven én dat kunnen we nu allemaal wel een beetje gebruiken, in deze tijden van corona

Is het Duitse carnaval, Rosenmontag, van de roze maan afgeleid? Hoogstwaarschijnklijk niet, want de  naam voor het carnaval komt van het Duitse dialect woord roose betekent “dartelen” en “Montag“ wil gewoon maandag zeggen.