Viroloog Steven Van Gucht heeft deze namiddag op een persconferentie van Sciensano meer tekst en uitleg gegeven bij de nieuwste coronacijfers. Het lijkt er volgens Van Gucht op dat we stilaan de piek van de vierde golf bereiken, maar “het is nog niet duidelijk of we daarna een snelle daling zullen zien, dan wel of we op een hoog plateau zullen blijven hangen”.
“De belasting in de ziekenhuizen is momenteel zeer zwaar”, aldus Van Gucht. “Zo zal het aantal patiënten op intensieve zorg binnen de week 850 tot 1.000 bedragen. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames vertraagt wel. Dankzij de vaccinaties blijft het aantal ziekenhuisopnames in vergelijking met het aantal besmettingen wel een stuk lager dan bij vorige golven, met name op intensieve zorg.”
“Ook het aantal besmettingen stijgt nog steeds”, aldus Van Gucht, “maar de wekelijkse toename wordt daar wel steeds kleiner. Maandag en dinsdag lag die zelfs lager dan een week eerder. Zo lijkt het dat maandag 22 november mogelijk de piek van de vierde golf zal worden, met 25.574 besmettingen. Dat is het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie.
“Het aantal overlijdens stijgt ook nog: afgelopen week waren dat gemiddeld 44 personen per dag, tegenover 36 een week eerder. Dat is een toename met 33 procent, vooral in Vlaanderen. De gemiddelde leeftijd van overleden Covid-patiënten bedraagt 77 jaar.”
Verschillen qua leeftijd en regio
“Qua leeftijden zien we heel duidelijke verschillen”, aldus Van Gucht. “De cijfers stijgen alleen nog bij kinderen (+37%) en tieners (+19%), en in mindere mate bij dertigers en veertigers. Bij alle andere leeftijdsgroepen daalt het aantal besmettingen al. De situatie in de scholen blijft bijgevolg wel moeilijk.”
“Regionaal zien we een kentering: de grootste toename qua besmettingen zien we nog in Brussel (+18%), in Vlaanderen is die het traagst (+3%), in West-Vlaanderen is er zelfs een lichte daling. Al is dat relatief, want de besmettingsgraad lag in Brussel nog veel lager dan in Vlaanderen, waar die erg hoog lag.”
Omikronvariant
“We zien in België momenteel nog voornamelijk besmettingen met de deltavariant, net als in de rest van Europa: het gaat om bijna alle besmettingen, 99,6 procent. De nieuwe omikronvariant is nog altijd heel zeldzaam in België: we hebben weet van 4 gevallen, uit 2 clusters met verwijzing naar respectievelijk reizen naar Egypte/Turkije en Zuid-Afrika. Er zijn ook 10 mogelijke gevallen die nog onderzocht worden. Maar we verwachten in de komende dagen sowieso meer gevallen.” “Varianten komen en varianten gaan: we verwachten dat omikron op termijn delta zal vervangen. Maar dat is virologisch helemaal normaal. Dat verandert niets aan de aanpak van deze crisis: afstand houden, ventilatie, mondmaskers, besluit Van Gucht.
De ministers: zij palaveren voort
Nog geen witte rook uit de Wetstraat waar de ministers al samenzitten sedert deze morgen. Af en toe sijpelt en een of andere beslissing uit, maar niets wijst erop dat men de adviezen van de Raad van specialisten, de GEMS ook maar enigzins gaat volgen. Het lijkt een olifant die een kleine muis aan het baren is.