Tijdens de vierde triloogonderhandeling tussen het Parlement, de Commissie en de Raad werd een akkoord bereikt over het EU Digitaal Covid certificaat.

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, Renew Europe): “Ik ben vooral heel opgelucht dat men  tot een akkoord is gekomen. Samen met de versnelde vaccinatiecampagne betekent het EU Digitaal Covid certificaat dat we na 15 maanden terug een stap dichter zijn bij een Europa zonder grenzen en beperkingen. Één uniform certificaat dat over de volledige Unie erkend wordt en dit zonder bijkomende beperkingen zal het grensoverschrijdend verkeer in deze coronatijden vergemakkelijken. Het waren bijzonder moeilijke onderhandelingen en het compromis had gerust wat ambitieuzer mogen zijn, maar het belangrijkste is dat het certificaat er effectief komt en dit aan de start van het zomerseizoen op 1 juli. Europa is er in geslaagd om op korte tijd belangrijke knopen door te hakken in een cruciaal dossier en heeft zo een catastrofe met 27 verschillende nationale systemen of certificaten weten te vermijden.”
Het certificaat zal worden uitgereikt aan wie gevaccineerd is, een negatieve PCR- of sneltest heeft afgelegd of wie de afgelopen 6 maanden een positieve test op specifieke antilichamen kan aantonen. Lidstaten zullen geen bijkomende beperkingen, zoals een quarantaineperiode, kunnen opleggen, tenzij onder strikte voorwaarden en om de volksgezondheid te beschermen. Bovendien zal de Europese Commissie via het Emergency Support Mechanism €100 miljoen vrijmaken om betaalbare tests te voorzien.
Het compromis zal volgende week, op 26 mei, worden gestemd in de LIBE commissie van het Europees Parlement. Indien het daar groen licht krijgt, zal de tekst ter goedkeuring worden voorgelegd aan het voltallige Europees Parlement tijdens de plenaire vergadering van juni (7-10 juni).