Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames blijft nagenoeg constant, zo blijkt uit de nieuwe cijfers van het Nationaal Crisiscentrum en dat is ‘goed nieuws’, als er al goed nieuws kan komen dezer dagen. Er zijn 140 nieuwe overlijdens gemeld, en weer 140 families in de rouw.

Vrijdag werden 503 nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis, besmet door het coronavirus. Dat cijfer ligt iets lager dan de vorige dag, het bewijs dat de toestand zich voorzichtig stabiliseert. Overigens mochten gisteren 375 mensen het ziekenhuis verlaten. Eergisteren werden 578 personen opgenomen in het ziekenhuis, gisteren nog 503. Het aantal doden lag de voorbije dagen op 123 (woensdag), 183 (donderdag) en 132 (vrijdag).

985 mensen worden beademd, dat is een stijging met 69. Er liggen sinds gisteren veertig mensen meer op intensieve: 1.245 in totaal. Iets meer dan de helft van het aantal bedden is nu ingenomen door coronapatiënten.

Het crisiscentrum meldde vanmorgen 140 nieuwe overlijdens: 47 in Vlaanderen, 56 in Wallonië en 37 in Brussel. Dat die cijfers hoog blijven is omdat het vaak gaat om mensen die twee weken of langer geleden besmet werden. De genomen maatregelen hebben pas later een effect gehad. Het hoge aantal doden betekent dus niet dat de situatie nu verergert. In totaal overleden 1.283 mensen aan het virus in ons land.

Het centrum legt er de nadruk op dat de maatregelen duidelijk helpen. Het is druk en zwaar in onze ziekenhuizen -in totaal worden er 5.678 coronapatiënten verzorgd- maar het is nog beheersbaar. Het crisiscentrum vraagt dan ook dat we ons goed aan de maatregelen blijven houden. “Het is duidelijk dat we de verspreiding van het virus aan het vertragen zijn door de maatregelen op te volgen”, volgens het Nationaal Crisiscentrum.

Er werden 1.661 nieuwe besmettingen gemeld. Dat brengt het totale aantal bevestigde gevallen op 18 431: 10 827 (59%) in Vlaanderen, 5 246 (28%) in Wallonië en 2 046 (11%) gevallen in Brussel. Van 312 gevallen (2%) zijn geen gegevens over de woonplaats bekend. Het aantal besmetting stijgt dus nog, maar dat komt ook omdat er meer en meer getest wordt. Volgens het crisiscentrum is het aantal ziekenhuisopnames het belangrijkste cijfer om de verspreiding te meten.

Morgen is er geen persconferentie.