Gotem, nog geen 300 inwoners groot (of klein) wordt in de geschiedenis voor het eerst schriftelijk vermeld in 1235. De Germaanse herkomst van de naam is Gotheim, hoeve van Gotto. De archeologie bewees reeds dat Gotem al tijdens de Romeinen bewoond werd. 

In de middeleeuwen behoorde Gotem tot het domein van de Graaf van Loon en na 1366 tot het prinsbisdom Luik. Op het grondgebied van de gemeente was er wel een leen met burcht en molen, een bezit van de ridders van Gotem, belangrijke figuren aan het Loonse hof. Willem van Gotem was getuige bij het vredesverdrag tussen Loon en Brabant in 1207 en hij vocht mee aan Loonse kant in de Slag van Steps in Montenaken. In het kerkje van Gotem bevinden zich trouwens de oudste grafstenen van Limburg, die van Nenkinus van Gotem (1296), zijn zoon Arnold (1307) en Gerard Print van Gotem (1358) en zijn vrouw Elisabeth Bollen (1403). 

De ridders van Gotem
De burcht van de ridders van Gotem zou de mogelijke kern kunnen zijn van het Fonteinhof. Hierover vinden we schriftelijke aanwijzingen voor, maar er zijn geen bovengrondse sporen van een feodale structuur bewaard gebleven. De naam Fonteinhof is trouwens ook recent want op geen enkele historische kaart of kadaster is een naam te ontdekken, wel een afgesloten, omgracht  en omwald goed, bereikbaar via een dreef en omringd door boomgaarden. En uiteraard werd het aangepast door de opeenvolgende eigenaars aan de noden van hun economische activiteit. Dat waren na de familie van Gotem de families van den Wijngaerde (15de eeuw), de Horion (1462), Meyers (1700), Roelants (1788), Briers (19de eeuw) en de Lamine de Bex (einde 19de eeuw). Sinds 2003 is het Fonteinhof in handen van de familie Reyskens-Vanholst. 

De kern van de hoeve is 17de-eeuws. Oorspronkelijk was de hoeve omgracht (nu opgedroogd) en met de kerk verbonden door de majestatische Lindedreef, die nog steeds aanwezig is. De gebouwen zijn gegroepeerd rond een rechthoekig erf met mestvaalt. Het poortgebouw heeft een kern uit de 17de eeuw, net als de pachterswoning en het woongedeelte waar ook muurankers uit deze tijd te vinden zijn. De andere dienstgebouwen zijn van latere makelij. 

Geboorteplaats van Looza
De Luikse familie de Lamine de Bex legde er in 1940 de basis van het fruitverwerkend bedrijf Looza. Tijdens de twee wereldoorlogen startte de familie met de verwerking van de overschotten fruit. Na de Tweede Wereldoorlog groeide het bedrijf zienderogen en in 1950 was Looza N.V. een feit. Het bedrijf vestigde zich dan ook in Hoepertingen. Naderhand begon het ook exotische sappen te maken en werd er steeds minder Haspengouws fruit verwerkt in het sap. In 1998 werd Looza overgenomen door de internationale groep Pepsico. Maar de merknaam Looza is ondertussen in de streek de naam geworden als men om een fruitsap vraagt. 

Charmehotel en feest- en vergadercentrum
Het Fonteinhof is een familiebedrijf waar feesten centraal staat! Normaal organiseren ze bruiloften, familiefeesten, personeelsfeesten,… Maar eigenlijk is het elke dag feest en daarom waren ze deze zomer open als pop-upbar, ontbijtgelegenheid en hotel! Het Fonteinhof is nu een charmehotel met feest- en vergaderzalen. Bij Michiel en Hilde Reyskens-Vanholst kan U terecht voor: trouwpartijenfeesten, seminaries, productvoorstellingencommuniesbabyborrels, tentoonstellingen in een gezellig rustiek kader, met een familiale sfeer.  

Zeer vaak zijn ze de centrale locatie voor dagvergaderingen. Gaande van ontbijtvergaderingen tot volledige dagvergaderingen. Van de klassieke U-shape vergadering tot een creatieve teammeeting. Het Fonteinhof heeft veel mogelijkheden en vergaderruimtes ter beschikking, allemaal met veel daglicht en break-out ruimtes. 

Het Fonteinhof, Fonteinhof 1, 3840 Gotem (Borgloon)
www.fonteinhof.be  –  info@fonteinhof.be

012 23 45 00