De regering zet de handel uit de wind maar voor de rest worden het eenzame en zelfs asociale eindejaarsfeesten en het cultuur- en verenigingsleven blijft dood.

Dat is hetgeen we leerden uit de lange monoloog van de premier, waarbij we ons wel afvragen waarom de talloze regeringen van ons land daarover nog moesten vergaderen, gezien deze morgen toch alle maatregelen al bekend waren!

We zetten, tout sec, de maatregelen op een rijtje zoals premier Decroo ze aankondigde.

  • “We willen erover waken dat met kerstavond niemand alleen moet zijn. Daarom zullen alleenstaanden, of mensen die alleen wonen, op de 24ste of 25ste de mogelijkheid hebben om hun twee contacten samen uit te nodigen. Kerst vieren met twee of met drie, het is totaal iets anders. Dat wil ook zeggen dat de avondklok en samenscholingsverbod blijft. Er komt ook een nationaal vuurwerkverbod op oudejaar. Dat betekent dat dit jaar kerst er anders zal uitzien. We zullen kerst vieren met ons eigen gezin. Het zal met minder mensen zijn, het zal kleinschaliger zijn, het zal ook intiemer zijn. Ik begrijp het als mensen daar teleurgesteld om zijn. Ik had zelf ook graag kerst gevierd met mijn zus, ouders, schoonouders. Maar het zal dit jaar niet mogelijk zijn. We moeten hier samen door. Het laatste wat we moeten doen, is op kerst of nieuwjaar gedurende vier dagen al wat we de voorbije vier weken gerealiseerd hebben op het spel zetten.””
  • De coronamaatregelen die al geldig waren, zullen in principegeldig blijven tot 1 februari. Er komt een evaluatie op 15 januari. Dat betekent dat cafés en restaurants gesloten blijven tot 1 februari van volgend jaar. Ook contactberoepen krijgen geen vooruitzicht op een heropening voor 1 februari.
  • “Het Overlegcomite heeft beslist dat de winkels vanaf 1 december opnieuw kunnen opengaan. Met één zeer duidelijke voorwaarde: het moet op een verantwoordelijke en veilige manier kunnen gebeuren. Dat wil zeggen dat we geen funshopping zullen doen. Dat we het kort zullen moeten doen, en alleen. Tenzij we iemand begeleiden die hulp nodig heeft. Het moet veilig zijn voor iedereen. We rekenen op verantwoordelijkheidszin van ons allemaal. Houd u aan de basisregels: ontsmet uw handen, houd uw mondmasker aan. Als u ziet dat er te veel volk is, kom dan misschien beter terug op een rustiger moment. Volg de instructies die men in de winkel aan u geeft.”
  • “Niet-essentiële reizen worden ten stelligste afgeraden. Over skireizen heb ik gezegd: het wordt afgeraden. Als we zien dat in ons land de cijfers aan het dalen zijn – en beter zijn dan in andere landen – dan is het laatste wat we moeten doen die gunstigere situatie in gevaar brengen door onnodig te gaan reizen. Vandaar dat we beslist hebben om grenscontroles te houden en te controleren of personen die terugkeren het Passenger Locator Form hebben ingevuld. Men zal ook controleren of de quarantainemaatregelen van mensen die uit rode zone terugkomen, gerespecteerd worden.”
  • “Laat ons proberen een punt te zetten achter een rampzalig jaar. En laat ons ervoor zorgen dat kerst niet het begin is van een nieuwe rampperiode.”

Samengevat komt het hierop neer: de winkels gaan weer open, de mensen mogen wel geen funshoppen maar of het runshoppen wordt durven wij te betwijfelen, want welke schoenhandelaar zet een dame op straat als ze na een half uur nog niet de passende schoenen gevonden heeft!

En lichtpuntje is misschien we dat musea en zwembaden (behalve de subtropische) weer open mogen gaan. Maar de cultuursector en het verengingsleven blijven dood, en als het nog lang duurt, ook begraven. Want blijkbaar moeten handel, commerce en industrie blijven draaien ten koste van de rest van het dagelijkse leven van de mensen.