Toen prof.em. Jef Teugels De Vrienden van Zoutleeuw contacteerde met de bedoeling het klokkenbestand van Groot-Zoutleeuw systematisch en met de nauwkeurigheid van de mathematicus te inventariseren, hebben wij geen ogenblik getwijfeld en hem naar beste vermogen geholpen bij dit omvangrijke en unieke  project. Wij hadden trouwens goede redenen hiervoor. Met de inventaris van het Leeuwse klokkenbestand was Jef Teugels niet aan zijn proefstuk toe en de gedrevenheid, waarmee hij in deze toch wel speciale branche al een tijdje actief was, creëerde ook bij ons in Zoutleeuw hoge verwachtingen. Wij werden in onze verwachtingen alleszins niet teleurgesteld.

kaft-vooraanDe verwerking van de resultaten van zijn onderzoek resulteerde in deze zo volledig mogelijke en betrouwbare beschrijving, aangevuld met foto’s  van het klokkenbestand van St.-Odulphus Booienhoven, O.L.V. van Zeven Weeën Bos,  St.- Cyriacus Budingen, St.-Bartholomeus Halle, St.-Martinus Dormaal,  St.-Laurentius Helen, kaft-achteraanSt.-Leonardus, de St.-Elisabethkapel en de O.L.V.-kapel van de Ossenweg Zoutleeuw.

De Vrienden van Zoutleeuw vonden het dan ook opportuun om deze inventaris, die in de toekomst ongetwijfeld zijn welverdiende plaats zal krijgen in de omvangrijke literatuur over het Leeuwse religieuze erfgoed, uit te geven en aan alle geïnteresseerden te koop aan te bieden. Technische gegevens van het boek:

 

 

Inhoud:
Inleiding

 1. Booienhoven, kerk Sint-Odulphus
 2. Bos, kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën
 3. Budingen, kerk Sint-Cyriacus
 4. Dormaal, kerk Sint-Martinus
 5. Halle, kerk Sint-Bartholomeus
 6. Helen, kerk Sint-Laurentius
 7. Zoutleeuw, kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Ossenweg
 8. Zoutleeuw, gasthuiskapel, Sint-Elisabeth
 9. Zoutleeuw, kerk Sint-Leonardus
  1. Klokken in de Leonardustoren
  2. Klokken in de oude voorslag
  3. Verdere klokken

Bestelprocedure:

 1. U stuurt een e-mail naar coningx@skynet.be met de volgende gegevens:
  1. uw voornaam en naam
  2. uw adres (straat, huisnummer, postcode en gemeente)
  3. het aantal gewenste exemplaren
 2. Omdat de oplage van het boek tot 150 exemplaren beperkt werd, informeren wij u via e-mail in hoeverre het door u bestelde aantal boeken nog beschikbaar is.
 3. Na ontvangst van de bevestiging van uw bestelling, schrijft u op de bedrijfsrekening van onze vzw BE70 4589 1697 4125 het verschuldigde bedrag over: € 18,00 / boek (inclusief verzendkosten).
 4. Na ontvangst van het bedrag op onze bedrijfsrekening, verzenden wij het boek naar het in uw ekaft-achteraan -mail opgegeven adres.