Komt het nog ooit goed tussen Borgloon en Sint-Truiden? Na het gevrij van de bewindslieden van de stroopstad met Tongeren in verband met de fusies van de politie en de gemeenten, is het nu hommeles met Sint-Truiden over de centen. Het gaat over de vele centen die de organisatie van de vaccinatiecentra zou kosten.

Voor Borgloon vallen de facturen van Probis, de zorgorganisatie met kennis over de vaccinatiecentra, veel hoger uit dan men verwacht had. Volgens burgemeester Eric Awouters (Open Vld) koos Sint-Truiden voor Probis omdat ze daar een goede ervaring mee hadden. Door die voorafname werden ze voor het blok gezet en konden de andere gemeenten niet anders dan volgen. Het akkoord tussen Probis en Sint-Truiden is volgens Awouters ook afgesloten zonder al te veel details.

De factuur van februari bedraagt 97.500 euro en eenzelfde bedrag wordt in maart verwacht. Probis zou 125 euro per uur factureren.

Volgens de Loonse politici heeft Probis veel taken te lang bij zich gehouden wat de hoge factuur verklaart. Ze zouden ook pas zeer laat beroep gedaan op de medewerkers die het vaccinatiecentrum aanbood. Alhoewel er ook medewerkers uit Sint-Truiden de boel in Bommershoven moeten helpen beredderen. In Borgloon vrezen ze dat, als de kosten in die mate blijven komen, ze dat niet betaald krijgen.

Burgemeester Eric Awouters onderhandelde nu een betere overeenkomst die betaalbaar zou moeten zijn (75 euro per uur). De stad gaat eveneens twee mensen detacheren om taken van Probis over te nemen. Gelukkig kosten die niets! Of is men in Borgloon bezig alle bruggen met Sint-Truiden op te blazen?